"Parque Via", recompensat cu Leopardul de Aur la Locarno

"Parque Via", al mexicanului Enrique Rivero, a câştigat, sâmbătă seară, Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno, în timp ce scurtmetrajul românesc "Ciobanul zburător" de Cătălin Muşat a primit o menţiune specială la secţiunea Leopards of Tomorrow, informează site-ul oficial al competiţiei.

19 afișări
Imaginea articolului "Parque Via", recompensat cu Leopardul de Aur la Locarno

"Parque Via", recompensat cu Leopardul de Aur la Locarno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parque Vía" de Enrique Rivero este un portret sensibil al răului din societatea mexicană.

Rachida Brakni a spus, în conferinţa de presă în timpul căreia s-au anunţat rezultatele: "Am fost cu toţii de acord că este o lucrare cinematografică de succes".

Lungmetrajul de debut al regizorului Enrique Rivero spune povestea lui Beto, un indio - termen folosit pentru indigenii din Mexic - în vârstă, care duce o viaţă retrasă departe de aglomeratul Mexico City, având grijă de o vilă luxoasă.

După ce vila este vândută, Beto se teme că nu-şi va mai putea găsi de lucru. Este un film dur, care descrie prăpastia dintre clasele sociale din Mexic şi dificultăţile cu care se confruntă indios.

Pelicula este bazată pe o poveste reală, a lui Nolberto Coria, care îşi interpretează propriul rol în film.

Leopardul de Argint, un premiu special al juriului, acordat pentru cel mai bun al doilea film, a revenit peliculei "33 Scenes" de Malgoska Szumowska, o coproducţie germano-poloneză.

Canadianul Denis Côté a câştigat premiul pentru regie, pentru "Elle Veut Le Chaos".

Premiul pentru cel mai bun actor a revenit lui Tayanç Ayaydin pentru "Market – a Tale of Trade" de Ben Hopkins, în timp ce premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat Ilariei Occhini pentru "Mar Nero", de Federico Bondi.

"Mar Nero/ Marea Neagră" - o coproducţie Italia, România, Franţa -, lungmetrajul de debut al regizorului italian Federico Bondi, cu Dorotheea Petre şi Vlad Ivanov în distribuţie, a obţinut, trei premii. În afară de cel pentru interpretare feminină, filmul a primit premiul ecumenic, acordat de bisericile evanghelico-reformată şi romano-catolică ale Elveţiei, şi al treilea premiu al juriului de tineret.

Tot în competiţia internaţională, două menţiuni speciale au revenit filmelor "Liu Mang De Scheng Yan (Feast of Villains)" de Pan Jianlin (China) şi "Daytime Drinking" de Noh Young-seok (Coreea de Sud).

La secţiunea Filmmakers of the Present, care include filme cu o abordare radicală şi inovatoare, premiul Leopardul de Aur a revenit documentarului "La Forteresse (The Fortress)", al elveţianului Fernand Melgar.

Premiul special al juriului a fost obţinut de "Alicia en el pais" de Esteban Larrain (Chile).

Premiul Leopardul pentru debut a revenit filmului "März" de Klaus Händl (Austria), iar premiul publicului a fost atribuit peliculei "Son of Rambow".

La secţiunea "Leopards of Tomorrow", premiul Leopardul de Aur pentru scurtmetraj internaţional a revenit filmului "Dez Elefantes" de Eva Randolph (Brazilia), în timp ce Leopardul de Aur pentru scurtmetraj elveţian a fost dat peliculei "La Délogeuse" de Julien Rouyet.

"Ciobanul zburător" de Cătălin Muşat a primit o menţiune specială la secţiunea '"Cinema e Gioventù" – Leopards of Tomorrow. Premiile sunt acordate de Departamentul educaţiei, culturii şi sporturilor din Ticino.

La secţiunea "Leopards of Tomorrow" s-au făcut remarcate multe nume importante ale cinematografiei, primele filme ale unor regizori precum Fatih Akin sau Laurent Cantet (câştigătorul Palme d'Or de anul acesta), rulând în cadrul acesteia.

Leopardul de onoare, care a recompensat în trecut nume ca Jacques Rivette, Jean-Luc Godard, Joe Dante sau Wim Wenders, i-a revenit anul acesta lui Amos Gitai.

A 61-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno s-a desfăşurat în perioada 6 - 16 august.

Fondat în 1946, prestigiosul eveniment, numit şi Pardo, este cel mai mare festival de filme independente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici