Patapievici critică strategia ICR: Te sui într-o corabie, îneci vâslaşii şi rupi pânzele. Cum să mergi?

Fostul director al Institutului Cultural Român (ICR) Horia Roman Patapievici consideră greşită strategia ICR elaborată de Andrei Marga, comparând situaţia cu cea a unei corăbii cu pânze şi vâsle, unde "îi îneci pe vâslaşi şi rupi pânzele".

429 afișări
Imaginea articolului Patapievici critică strategia ICR: Te sui într-o corabie, îneci vâslaşii şi rupi pânzele. Cum să mergi?

Horia Roman Patapievici (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat, vineri seară, la Cluj-Napoca, cum comentează strategia ICR elaborată de noul director al instituţiei, Andrei Marga, Patapievici a răspuns că aceasta este greşită.

"Cred că strategia este greşită, dar nu vreau să mai comentez strategia noului director al ICR. Întrebaţi-l pe domnul Marga. Ştiţi cum este, te sui într-o corabie care are pânze şi vâsle. Îi îneci pe vâslaşi şi rupi pânzele. Cum să mai mergi?", a spus fostul director al ICR.

Patapievici a participat, vineri seară, la Cluj-Napoca, la lansarea unei cărţi a vicepreşedintelui Fundaţiei Creştin Democrate Adrian Papahagi, alături de scriitorul Andrei Pleşu, manifestare care a avut loc în cadrul târgului Bookfest.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie, prin vot în plenul Senatului. De asemenea, Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi de plenul Senatului pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român.

Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

Patapievici a subliniat atunci că, prin decizia Guvernului, nu este schimbată doar afilierea instituţiei, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul OUG nr. 27/ 2012 şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti. Patapievici a mai spus că ministrul a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul.

În prezent, reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate cuprinde un număr de 17 institute - Berlin, Bruxelles, Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena - cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici