Patapievici va reclama Antena 3 la CNA, după ce Mircea Badea l-a făcut "prost" în emisiunea sa

Horia Roman Patapievici, preşedintele ICR, a declarat pentru MEDIAFAX că va face plângere la CNA, împotriva Antenei 3, după ce Mircea Badea l-a făcut "prost" în emisiunea sa, "În gura presei", în 2 septembrie, pentru "dezinformarea" de la "Sinteza zilei" şi pentru o ştire difuzată de post.

665 afişări
Imaginea articolului Patapievici va reclama Antena 3 la CNA, după ce Mircea Badea l-a făcut "prost" în emisiunea sa

Patapievici va reclama Antena 3 la CNA, după ce Mircea Badea l-a făcut "prost" în emisiunea sa (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedintele Institului Cultural Român (ICR), HoriaRoman Patapievici, a spus că va reitera o plângeregenerală privind postul Antena 3, pe care a făcut-o şi anul trecutla Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), din cauză că postul"duce în continuare o campanie de asasinat moral" împotriva sa,"trunchindu-i declaraţiile", dezinformând populaţia privindactivitatea ICR şi tratându-l drept "obsedatsexual" sau "duşman al neamului".

Şeful ICR a precizat că va include în plângerea pe care urmeazăsă o înregistreze la CNA mai multe informaţii apărute la postulAntena 3, despre el sau despre instituţia pe care o conduce.

Astfel, pe lângă "injuriile" pe care Patapievici susţine că ile-a adus Mircea Badea în emisiunea "În gura presei" din 2septembrie, preşedintele ICR spune că va face referire înplângerea sa şi la "dezinformarea" din emisiunea "Sinteza zilei",difuzată în 3 septembrie, de Antena 3, în care s-a vorbitdespre două expoziţii organizate de ICR, anul trecut, la New Yorkşi Bochum. Potrivit preşedintelui ICR, subiectul a fost tratat înacelaşi fel ca şi anul trecut, fără a se ţine cont de dreptul lareplică trimis atunci de ICR sau de faptul că postul de televiziunea fost sancţionat la vremea respectivă de CNA pentru nedifuzareaacestui drept la replică.

De asemnea, Patapievici va mai atrage atenţia CNA şiasupra emisiunii "News Magazine", difuzată luni, 7septembrie, de Antena 3, în care a apărut un material cu titlul"Limuzine pentru intelectuali". În cadrul emisiunii, s-a vorbitdespre faptul că în broşura de promovare turistică a României,difuzată în Franţa alături de suplimentul cotidianului Le Figaro,cu finanţare de la ICR şi Ministerul Turismului, apare o reclamă lamarca auto Volvo. Potrivit lui Patapievici, în emisiune, s-a spuscă firma respectivă i-ar fi făcut cadou lui Patapievici unautoturism.

De cealaltă parte, Mircea Badea a declarat pentruMEDIAFAX: "Faptul că se va duce din nou la CNA reprezintă dovadaafirmaţiei mele din emisiune".

Mircea BadeaConflictul dintre Horia Roman Patapievici şiMircea Badea s-a declanşat după ce, în ediţia din 3 septembrie acotidianului Evenimentul Zilei, preşedintele ICR semnează uneditorial cu titlul "Salt în abjecţie", în care spune că "MirceaBadea a reuşit să ridice mârlănia masculină pe culmi încă maiînalte", după ce Badea "a imaginat o scenetă, în care, prindeducţii absurde şi neruşinate, Elena Udrea era pusă să fie «cuochii pe organ» şi să «stea cu gura numai pe organ»". "«Al cuiorgan?», se întreba inocent dl Badea; al lui Traian Băsescu, îşirăspundea tot dânsul, omniscient (...) Cum poate fi calificat acestexerciţiu intelectual? Moralmente, ca abject. Jurnalistic, ca nul.Omeneşte, ca degradant", mai scrie Patapievici în materialulrespectiv.

De cealaltă parte, Mircea Badea i-a răspuns lui Patapievici înemisiunea pe care o realizează la Antena 3, "În gura presei", din 2septembrie, în care a citit din ediţiile ziarelor de a doua zi,respectiv ediţiile din 3 septembrie.

"Am spus pe post în emisiune şi am scris şi în Jurnalul Naţionalun text care porneşte de la faptul că doamna Udrea a scris într-undocument oficial despre domnul Ludovic «Organ». Deci nu LudovicOrban, care e preşedintele comisiei care o anchetează, ci domnulLudovic Organ. De aici eu am pornit un exerciţiu de stil, apreciatde unii, inatacabil... inatacabil din niciun punct de vedere,pornind de la acest nume propriu «Organ», cu «o» mare. Niciodată nul-am declinat. Eu nu am spus niciodată «organului» pentru că nueste vorba despre substantivul comun «organ» - un organ, douăorgane -, ci despre substantivul propriu «Organ», care denumeşte opersoană - domnul Ludovic Organ. Acum, că domnul Patapievici scrie«organ» cu «o» mic şi articulează sau declină cuvântul cu pricina,deja trimite totul într-un derizoriu total", a spus Mircea Badea,făcând referire la editorialul lui lui Patapievici, publicat înEvenimentul Zilei.

"Eu cred că domnul Patapievici era beat când s-a uitatla emisiune sau era prost. Sigur că beţia e o staretemporară de care poţi să scapi şi de care te poţi drege. Prostia,însă, nu se vindecă niciodată şi mi-e teamă că varianta a doua îlprinde cel mai bine pe domnul Patapievici", a mai spus MirceaBadea.

Totodată, în aceeaşi ediţie a emisiunii "În gura presei", Badeaa citit şi din articolul apărut în Jurnalul Naţional pe aceastătemă.

"Gata. De acum e oficial: Elena Udrea nu poate fi separată deOrgan. Organ cu O mare. Până ieri se bănuia doar, erau insinuări,unii vorbeau pe la colţuri… Azi apare într-un document semnat fixde dumneai. Chiar când redactează luări de poziţii, sau poate chiarde aceea, doamna Udrea se gândeşte la Organ. Şi drept urmare îlinvocă. Şi totuşi, în mod contradictoriu, doamna Udrea paresupărată pe Organ. O fi din cauză că acesta e ataşat de Ludovic.Ludovic Organ. N-are nici un chichirez. Dacă Organ era ataşat deTraian, să zicem, alta ar fi fost situaţia", a scris Badea înJurnalul Naţional.

Mircea Badea a făcut acest "exerciţiu de stil", folosind numelepropriu "Organ", după ce la sfârşitul lunii august, Elena Udrea,ministrul Turismului, a trimis o sesizare către Comisiaparlamentară care anchetează activitatea instituţiei pe care oconduce, în care îl menţiona pe liberalul Ludovic Orban, în modrepetat, cu numele de Ludovic "Organ".

Anul trecut, ICR a fost criticat în mai multe emisiuni alepostului Antena 3 pentru organizarea expoziţiilor "Freedom for LazyPeople", în SUA, şi "Huldigung des Judas & der Kreuzfahrer", înGermania. Ulterior, în 29 octombrie 2008, CNA a decis să-i acordelui Patapievici dreptul la rectificare pe acest subiect, la postulAntena 3. Preşedintele ICR a răspuns că acordarea dreptului lareplică la peste o lună de la difuzarea emisiunii în care s-aufăcut afirmaţii calomnioase la adresa institutului nu este denatură să compenseze prejudiciul adus şi a refuzat invitaţia de aparticipa la o emisiune la Antena 3. În consecinţă, CNA a decis, pe11 noiembrie 2009, somarea publică a televiziunii Antena 3.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici