Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2016: "Selfie Automaton"

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură-La Biennale di Venezia,desfăşurată între 28 mai-27 noiembrie 2016,găzduieşte "Selfie Automaton",o expoziţie-spectacol predefinit cu marionete automatizate, scenarii blocate şi un rol liber, rezervat vizitatorului.

1219 afișări
Imaginea articolului Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2016: "Selfie Automaton"

Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2016: "Selfie Automaton"

Proiectul este semnat de Tiberiu Bucşa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă, Oana Matei şi Andrei Durloi şi constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete - 38 umane şi 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate în Pavilionul României din Gardini della Biennale, trei în Nouă Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, şi un teatru mobil care va promova expoziţia în spaţiul public. Comisarul expoziţiei este: Attila Kim, iar organizatorii: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

Caricaturi umane, animale fantastice, ouă de aur şi cutiuţe muzicale sunt asamblate în scene predefinite care plasează vizitatorul pe scenă, în diferite ipostaze, în maestru păpuşar şi marionetă în acelaşi timp. Autorii propun astfel, un portret generic al relaţiilor sociale, stereotipurilor şi dorinţelor descompus în fragmente pentru a fi reasamblate de imaginaţia utilizatorului, într-un autoportret introspectiv. Marionetele devin personaje principale, dar sunt private de libertăţile din lumea spectacolului, unde pot sfida legile gravitaţiei sau pot deveni „conştiente". În extremă tragică, îşi pot recunoaşte firele care le leagă şi se pot elibera.

Prin "Selfie Automaton" se propune însă un scenariu contrar. Deşi alcătuite cu articulaţii care le permit „libertatea de mişcare", marionetele sunt lipsite de corzi şi literalmente fixate în cuie, într-un mecanism care le permite o singură mişcare, şi aceea predefinită. Vizitatorul nu face excepţie. Poziţionat ca parte a mecanismului, acesta are o singură opţiune: să-i asigure funcţionarea prin propria să acţiune, repetitivă.

Astfel, stereotipul confortabil al manipulatului şi manipulatorului - care plasează acţiunile celorlalţi la capătul unei corzi, drept consecinţe, este înlocuit cu un sistem de opţiuni blocate. Vizitatorul devine obiect fără opţiuni, balerină uriaşă la o masă de banchet, victima a unei comisii oarecare, sau cerşetor de dorinţe.

Scenele devin posibile prin mânere şi pedale, acţionate de utilizator. Un sistem aparent de roţi dinţate transmite mişcarea mecanismelor: o bicicletă pune în mişcare o hora,un ceaun generează un „festin", o manivelă trezeşte o comisie, altă învârte un peste de aur, sau o pasăre în zbor - prizonieră în afară cuştii sale.

Proiectul „Selfie Automaton" propune o reflecţie asupra caracterelor şi acţiunilor blocate în automatisme, dar şi o tema deschisă, cea a tiparelor predefinite: există ele cu adevărat, oamnii fac parte din ele, sunt ei victimele lor, sau cei care le generează?

Proiectul României va fi găzduit în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale, Sestiere Castello, 30122 Veneţia, dar şi la Noua Galerie a Institutului Cultural Român, Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Veneţţa.

Conceptul expoziţiei aparţine lui Tiberiu Bucşa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos şi Adrian Aramă. Designul şi construcţia marionetelor aparţin lui Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucşa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei.

De designul şi construcţia automatelor s-au ocupat Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis. Pictura este semnată de Adrian Aramă, ilustraţiile aparţin Anei Botezatu, fotografia este realizată de Dacian Groza, textele sunt semnate de Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucşa, poveştile de Ada Milea, Cristian Rusu.

Iniţiatorul proiectului este Asociaţia Plus Minus, România.

Mai multe detalii pot fi găsite pe website-ul: www.selfieautomaton.ro, www.venicebiennale.ro , pe Facebook: facebook.com/selfieautomaton sau pe pagina de Instagram: @selfieautomaton

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici