Pedro Almodovar şi Martin Scorsese, printre prezentatorii secţiunii Cannes Classics

Regizorii Pedro Almodovar, Martin Scorsese, Volker Schlöndorff şi Mrinal Sen sunt gazdele secţiunii Cannes Classics, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes (12 - 23 mai), unde vor prezenta capodopere ale cinematografiei mondiale, în versiuni restaurate, informează festival-cannes.com.

30 afișări
Imaginea articolului Pedro Almodovar şi Martin Scorsese, printre prezentatorii secţiunii Cannes Classics

Pedro Almodovar şi Martin Scorsese, printre prezentatorii secţiunii Cannes Classics

Conţinând o secvenţă inedită, filmul "Boudu sauvé des eaux" (1932), de Jean Renoir, în care actorul Michel Simon interpretează rolul unui vagabond anarhist, va fi unul dintre evenimentele mult aşteptate din programul secţiunii Cannes Classics - care încurajează restaurarea şi conservarea filmelor -, au anunţat, marţi, organizatorii festivalului de pe Croazetă.

În ceea ce priveşte "Psycho" (1960), un clasic al filmelor de suspans, care conţine celebra scenă a crimei de sub duş, acest lungmetraj va fi difuzat cu bandă de sunet complet restaurată.

Cineastul spaniol Pedro Almodovar, regizorul filmului "Totul despre mama mea", recompensat cu premiul pentru regie la Cannes în 1999, va prezenta lungmetrajul "Tristana", regizat în 1970 de Luis Buñuel, în cadrul unei gale care va celebra cinematografia spaniolă, la care sunt invitaţi numeroşi artişti, dar şi miniştrii Culturii din Franţa şi Spania.

Restaurat de Cinemateca din Bologna, filmul "Ghepardul", de Luchino Visconti, cu Claudia Cardinale şi Alain Delon în rolurile principale, recompensat cu Palme d'Or în 1963, va fi de asemenea proiectat cu sunetul şi imaginea restaurate.

Regizorul american Martin Scorsese va prezenta trei lungmetraje, regizate de maghiarul Andre de Toth, kazahul Ermek Shinarbaev şi indianul Ritwik Ghatak, salvate de la uitare graţie Cinema Fondation pe care cineastul american a înfiinţat-o în 2007.

Martin Scorsese a lansat proiectul său World Cinema Foundation - pentru conservarea capodoperelor cinematografiei mondiale - la Cannes, în 2007. În sprijinul acestei iniţiative au fost prezentate atunci trei capodopere restaurate, printre care şi filmul "Pădurea spânzuraţilor", în regia lui Liviu Ciulei (1964), prezentat de regizorul Cristi Puiu. Pentru acest film, Ciulei a fost recompensat cu premiul pentru regie la ediţia din 1965 a Festivalului de Film de la Cannes.

La rândul său, germanul Volker Schlöndorff va prezenta filmul său "Toba de tinichea", premiat cu Palme d'Or în 1979, restaurat şi cu un nou montaj.

Veteranul cinematografiei indiene Mrinal Sen, în vârstă de 87 de ani, va prezenta filmul "Les Ruines" (1983), iar Pierre Schoendoerffer îşi va prezenta propriul film "317e Section" (1965).

În cadrul secţiunii Cannes Classics vor mai fi proiectate filmele "Bataille du rail" (1946) de René Clément, "Regina africană/ African Queen" de John Huston şi "Kiss Of The Spider Woman" (1985).

La categoria "curiozităţi", va rula documentarul inedit "Hollywood don't surf", de Greg MacGillivray, care explorează tema surfingului în cinematografia americană.

În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţând astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici