Peste 100.000 de persoane au vizitat Târgul Gaudeamus

Peste 100.000 de persoane au vizitat cea de-a XV-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, desfăşurat în perioada 19 - 23 noiembrie, la Romexpo şi la care au fost prezenţi 400 de expozanţi, pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, potrivit organizatorilor.

17 afișări
Imaginea articolului Peste 100.000 de persoane au vizitat Târgul Gaudeamus

Peste 100.000 de persoane au vizitat Târgul Gaudeamus (Imagine: Mediafax Foto)

Dintre cei peste 400 de expozanţi prezenţi la această ediţie a târgului, 40% au fost edituri româneşti, 36% - edituri străine cu stand propriu, în stand naţional sau reprezentate la târg de agenţii de difuzare româneşti, 5,25% au reprezentat instituţii de învăţământ româneşti, 2,25% - instituţii de învăţământ străine, 4,25% - agenţii de difuzare de carte românească şi străină, 2,75% - firme multimedia şi instituţii cu acest profil, 2,25% - asociaţii profesionale, 2% - ONG-uri, 3,5% - instituţii mass-media.

Programul de manifestări al târgului a cuprins peste 400 de evenimente, organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.

Mai mult de jumătate - 57,5% - au fost lansări sau prezentări de volume ale unor autori români, completate de lansări de titluri aparţinând unor autori străini traduşi în limba română, în proporţie de 21,25%, şi de evenimente profesionale (dezbateri, seminarii, mese rotunde), care au reprezentat 12,5% din totalul evenimentelor.

Printre cele mai vândute cărţi la această ediţie a Târgului Gaudeamus se numără "Istoria critică a literaturii române", de Nicolae Manolescu (Editura Paralela 45) - 3.000 de exemplare, "Scrisori către fiul meu", de Gabriel Liiceanu (Editura Humanitas) - 1.400 de exemplare, "Istoria secretă a lumii", de Jonathan Black (Editura Nemira) - 1.100 de exemplare, "Memorii", de Valeriu Anania (Editura Polirom) - 1.100 de exemplare, "Brising", de Cristopher Paolini (Editura Rao) - peste 900 de exemplare şi "Mari Civilizaţii" (Editura All) - peste 600 de exemplare.

O parte din sumele rezultate din vânzarea biletelor de intrare, cu un preţ de 3,5 lei, sunt destinate finanţării parţiale a proiectului "Un Nobel pentru literatura română", iniţiat de Radio România cu prilejul ediţiei din 2006 a Târgului Gaudeamus.

Aceste fonduri sunt utilizate pentru finanţarea unor debuturi literare, traducerea lucrărilor unor scriitori români în limbi de circulaţie internaţională şi promovarea literaturii române peste hotare. Obiectivul campaniei, pe termen mediu şi lung, este obţinerea unui Premiu Nobel de către un scriitor român.

Fondurile obţinute prin vânzarea biletelor la ediţia precedentă a Târgului Internaţional Gaudeamus, circa 8.000 de lei, vor fi utilizate pentru finanţarea parţială a apariţiei volumului "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Bănulescu, care va fi publicat de Editura Cartea Românească şi care este în curs de traducere în limba germană.

Citeşte mai multe despre Târgul Gaudeamus.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici