Peste 4.700 de titluri de carte, în Programul de achiziţii al MCC

Aproximativ 4.780 de titluri de carte au fost înscrise de 111 edituri la ediţia din acest an a Programului naţional de achiziţie de carte şi abonamente la publicaţii culturale pentru bibliotecile publice, pentru care Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) va aloca o sumă de un milion de lei.

2 afișări
Imaginea articolului Peste 4.700 de titluri de carte, în Programul de achiziţii al MCC

Peste 4.700 de titluri de carte înscrise la Programul de achiziţii al MCC

MCC a demarat, în luna iunie, Programul Naţional de Achiziţie de Carte şi Abonamente la Publicaţiile Culturale pentru Bibliotecile Publice, pentru care va aloca o sumă similară cu cea din 2006.

La program s-au înscris 111 edituri, cu 4798 de titluri, potrivit Ministerului. Titlurile achiziţionate vor fi selectate de o comisie numită prin Ordin al ministrului Culturii şi Cultelor, prima sesiune de şedinţe a comisiei urmând să aibă loc între 20 şi 22 august.

Comisia de evaluare a titlurilor înscrise la concurs este alcătuită din opt membri şi un preşedinte: directorul general al Bibliotecii Nationale a României – preşedinte, 2 membri propuşi de MCC, 2 membri - Asociaţia Naţionala a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, un membru - Asociaţia Bibliotecarilor şi Documentariştilor din România, un membru - Comisia Naţională a Bibliotecilor, un membru - Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari din România şi un membru - Asociaţia Bibliotecarilor din România.

Printre titlurile aduse în atenţia comisie se număr şi volume ale unor autori consacraţi: Andrei Pleşu - "Despre bucurie în est şi vest", "Angyalok", Gabriel Liiceanu - "Despre ură", Mircea Cărtărescu - "Gemenii", "Mendebilul", "Rem", Nicolae Manolescu - "Andersen cel crud şi alte teme", "Arca lui Noe" şi "Începuturile literaturii artistice. Prima poezie lirică", Petre Ţuţea - "Scrieri filosofice", Alexandru Paleologu - "Ipoteze de lucru", "Simţul practic", "Spiritul şi litera", "Treptele lumii", Octavian Paler - "Viaţa pe un peron".

Au mai fost depuse spre achiziţie titluri de: Dan C. Mihăilescu, Nora Iuga, Ştefan Agopian, Mircea Dinescu, Daniel Cristea-Enache, Robert Turcescu etc.

În acest an, domeniile prioritare de selecţie pentru cărţi sunt: lucrări de referinţă (dicţionare, enciclopedii, lexicoane, atlase, ghiduri, sinteze, bibliografii generale), titluri reprezentative din literatura clasică şi contemporană, română, universală precum şi cele în limbile minorităţilor naţionale, ediţii critice, ediţii definitive, lucrări reprezentative din ştiinţele socio-umane.

Criteriile de selecţie a titlurilor de cărţi sunt: valoarea şi notorietatea autorului selectat, oportunitatea achiziţionării respectivei lucrări/titlu, în raport cu necesarul bibliotecilor publice, evitarea suprapunerii de titluri între achiziţia bibliotecilor publice şi cea realizată de MCC, execuţia tehnică şi grafică a cărţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici