Pleşu: Haşotti suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o ireversibilă proastă creştere

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat despre ministrul Culturii, Puiu Haşotti, că nu ştie cine este "băiatul ăsta", dar presupune că "suferă de un tembelism intelectual acut" şi "e de o ireversibilă proastă creştere",

1908 afișări
Imaginea articolului Pleşu: Haşotti suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o ireversibilă proastă creştere

Pleşu: Haşotti suferă de un tembelism intelectual acut şi e de o ireversibilă proastă creştere (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

În interviul din Evenimentul Zilei, Pleşu critică aspru actuala guvernare, despre care spune că "nu dă doi bani pe cultură", vorbind de Institutul Cultural Român, trecut în subordinea Senatului, dar şi de desfiinţarea postului TVR Cultural.

Întrebat cum comentează declaraţia lui Puiu Haşotti despre voievozii din familia Basarabilor - "Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români" (când ministrul Culturii s-a opus prelevării de mostre de ADN din mormântul Basarabilor de la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, n.r.) -, Andrei Pleşu a spus că, pentru el, "Puiu Haşotti încă nu s-a inventat".

"Nu ştiu cine este băiatul ăsta. Am auzit că este ministrul Culturii... Pe baza căror isprăvi a ajuns el în poziţia asta, nu ştiu. Am avut o mulţime de miniştri ai Culturii, dar toţi cei pe care i-am avut, chiar şi cei mai slabi, aveau un minim ambalaj cultural. Despre domnul Haşotti nu ştiu nimic. Nu ştiu cine e. Dacă e să mă iau după ce-a spus despre Neagu Djuvara ("Să-ţi fie ruşine Neagu Djuvara!"), trebuie să presupun că suferă de un tembelism intelectual acut. Şi, mai ales, că e de o ireversibilă proastă creştere", a declarat Andrei Pleşu.

Potrivit unui articol publicat online de Academia Caţavencu pe 29 iunie, citând surse ale publicaţiei, "după ce Puiu Haşotti a cerut oprirea prelevării de probe ADN ale domnitorilor din dinastia Basarabenilor, acesta s-a dezlănţuit împotriva istoricului Neagu Djuvara, transmiţându-i clasicul deja «Să-ţi fie ruşine!»".

Motivul ar fi fost că ministrul Culturii îl consideră pe Neagu Djuvara "drept principalul vinovat al existenţei istoricilor care neagă că spaţiul carpato-danubiano-pontic a fost condus vreodată de alte naţii decât români verzi". În plus, Haşotti şi-ar dori "interzicerea cărţilor istoricului român din librării, pentru a opri pervertirea spiritului naţional, dar şi a tineretului", potrivit Academiei Caţavencu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici