"Podul de flori" de Thomas Ciulei, premiat la Cinéma du Réel

Documentarul "Podul de flori" de Thomas Ciulei a fost distins cu Premiul Bibliotecilor, în valoare de 6.000 de euro, şi cu o menţiune, la ediţia 2008 a Festivalului internaţional de filme documentare Cinéma du Réel, desfăşurat la Paris, în perioada 7-18 martie.

42 afișări
Imaginea articolului "Podul de flori" de Thomas Ciulei, premiat la Cinéma du Réel

"Podul de flori" de Thomas Ciulei, premiat la Cinéma du Réel, de la Paris

Comitetul care a acordat Prix des Bibliothèques, în valoare de 6.000 de euro, filmului "Podul de flori", a fost format din Julien Farenc, Biblioteca Naţională a Franţei (Paris), Thierry Maillot, Biblioteca Kateb Yacine (Grenoble), Dominique Rousselet, Biblioteca din Villepinte şi cineastul Vincent Martorana.

De asemenea, "Podul de flori" a primit una din cele două menţiuni speciale acordate de juriul Tânăr, compus din 5 liceeni şi cineastul Pierre-Oscar Levy. Cealaltă menţiune specială a fost acordată filmului "La Frontera infinita", de Juan Manuel Sepúlveda (Mexic), care a primit şi Premiul Joris Ivens, atribuit unui tânăr cineast, în valoare de 2.500 de euro.

Premiul juriului Tânăr, în valoare de 2.500 de euro, a fost decernat filmului francez "L’Empreinte", de Guillaume Bordier.

La ediţia 2008 a Festivalului internaţional de filme documentare Cinéma du Réel, juriul internaţional a decernat Grand Prix du Cinéma du Réel, în valoare de 8.000 de euro, filmului "Holunderblüte", în regia lui Volker Koepp (Germania). Menţiuni au primit "Wollis Paradies", de Gerd Kroske (Germania) şi "San", de Du Haibin (China).

Premiul pentru scurtmetraj, în valoare de 2.500 de euro, a fost acordat filmului american "Minot North Dakota", de Cynthia Madansky şi Angelika Brudniak.

"Podul de Flori", o coproducţie româno-germană între Europolis Film, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii şi Ciulei Films Germania, a câştigat concursul Centrului Naţional al Cinematografiei din anul 2005 şi a fost turnat între ianuarie şi aprilie 2007. Documentarul pune în scenă personaje reale, care îşi interpretează propria lor poveste.

Competiţia internaţională Cinéma du Réel cuprinde 28 filme din 21 de ţări.

Începând din 1978, Festivalul internaţional de filme documentare Cinéma du Réel este o întâlnire internaţională de referinţă, unde publicul şi profesioniştii din domeniu descoperă filme de autori confirmaţi sau semnate de noi talente. Pe ecranele de la Centrul Pompidou, dar şi de la Centrul Wallonie-Bruxelles, cinematograful MK2 Beaubourg, L'Hotel de Ville de Paris şi din alte câteva săli din regiunea Ile-de-France, festivalul programează circa o sută de filme în diversele sale secţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici