PREMIERĂ: Valentina Lisitsa, supranumită "pianista YouTube", vine în România - VIDEO

Valentina Lisitsa, supranumită "pianista YouTube", una dintre cele mai neconvenţionale şi puternice artiste ale momentului, vine în premieră în România, pe 5 noiembrie, când va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

803 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ: Valentina Lisitsa, supranumită "pianista YouTube", vine în România - VIDEO

PREMIERĂ: Valentina Lisitsa, supranumită "pianista YouTube", vine în România - VIDEO (Captură video)

La începutul anului, canalul său de YouTube a depăşit 60 de milioane de vizualizări, concertul pe care l-a susţinut anul trecut pe scena Royal Albert Hall din Londra, în faţa unui public de 8.000 de spectatori, a fost transmis şi online, prin live streaming, fiind urmărit de alţi 100.000 de oameni, iar în acest an a fost invitată la BBC Proms, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume.

Pianista americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa, singura artistă care a reuşit să apropie muzica clasică de public folosindu-se de puterea internetului şi a reţelelor de socializare, aduce lucrări de L. V. Beethoven, F. Chopin, S. Rahmaninov şi F. Liszt într-un recital extraordinar pe scena Ateneului Român.

Valentina Lisitsa va interpreta şase dintre "Preludiile" de Rahmaninov, opt dintre "Nocturnele" de Chopin, una dintre cele mai grele şi mai frumoase sonate de Beethoven, celebra "Apassionata", şi tulburătoarea "Totentanz", de Liszt.

Acesta este primul recital susţinut de Valentina Lisitsa în România şi face parte dintr-un amplu turneu internaţional. Înainte de spectacolul de la Bucureşti, pianista a concertat la Berlin, Köln, Taipei, Washington şi New York şi urmează să ajungă în America de Sud şi în Statele Unite.

În luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alături de London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov, într-o interpretare atât de apropiată de însuşi interpretările compozitorului încât presa internaţională a numit-o "urmaşa lui Rahmaninov". Chiar la începutul lunii octombrie, a scos pe piaţă un LP special, cu lucrări de Liszt, pentru care a înregistrat fără editări, astfel încât sunetul imprimat să fie asemenea unei interpretări live.

"Valentina Lisitsa este un artist serios. Ce o defineşte este fervoarea şi dorinţa cu care se apleacă asupra partiturii pentru a ajunge la esenţa unei piese muzicale", scria publicaţia The Daily Telegraph.

Valentina Lisitsa a revoluţionat muzica clasică: a păstrat calitatea celor mai rafinate interpretări şi, în acelaşi timp, a venit în întâmpinarea publicului, cu ajutorul tehnologiei. A cunoscut succesul mai întâi folosindu-se de mediul online şi apoi l-a transformat în succes în sălile de concerte, alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaţionale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena). Anul trecut a semnat un contract cu Decca, una dintre cele mai bine cotate case de discuri de pe piaţa internaţională a muzicii clasice.

Născută la Kiev, în Ucraina, şi stabilită, din 1991, în Statele Unite ale Americii, Valentina Lisitsa a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani şi jumătate, urmând apoi cursurile unei şcoli de muzică pentru copii supradotaţi. După ce a renunţat să aibă un manager şi şi-a creat singură căi de promovare - printre înregistrările postate pe YouTube se numără acces video full la sesiuni de repetiţii de câte 14 ore pe zi, timp de două săptămâni -, Valentina Lisitsa face în prezent înconjurul lumii cu recitaluri şi concerte live şi răspunde singură tuturor fanilor - doar pagina de Facebook are peste 30.000 de like-uri.

Biletele pentru evenimentul de la Bucureşti, care va avea loc de la ora 19.00, pot fi achiziţionate online, prin reţeaua Eventim, precum şi de la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici