Premii pentru "prietenii" Radio România, la sărbătorirea a 80 de ani de la înfiinţarea SRR

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, scriitorul Andrei Pleşu, actorii Radu Beligan şi Victor Rebengiuc, dar şi ministrul Adrian Iorgulescu s-au numărat printre cei 76 de "prieteni" ai Radioului Public, primind, marţi seară, "Premiile Radio România 80", într-un eveniment de aniversare a Radio România.

50 afișări
Imaginea articolului Premii pentru "prietenii" Radio România, la sărbătorirea a 80 de ani de la înfiinţarea SRR

Actorul Radu Beligan (Imagine: Mediafax Foto)

Manifestarea "Premiile Radio România 80" a făcut parte dintr-o serie de evenimente ce marchează 80 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Evenimentul a adunat laolaltă actori, jurnalişti, muzicieni, academicieni, colaboratori şi angajaţi ai Radio România, dar şi politicieni.

"Este un moment foarte important pentru mine (...) Am simţit că la aniversarea a 80 de ani trebuie să ne întâlnim cu dumneavoastră, care ne-aţi sprijinit, sunt sigură că dumneavoastră în calitate de angajaţi, colaboratori, prieteni şi telespectatori aţi contribuit la ceea ce înseamnă astăzi Radio România. În seara aceasta voi oferi diplomele aniversare ale Societăţii Române de Radiodifuziune tuturor celor pe care îi sărbătorim astăzi pentru ceea ce au făcut de-a lungul timpului pentru SRR (...) Cred că din momentul în care SRR a apărut, din momentul în care s-a auzit pentru prima dată în eter "Aici Bucureşti, Radio România", din acel moment Radio România a contribuit la creşterea demnităţii naţiunii române şi a făcut ceva pentru ca toţi românii să simtă că suntem cu adevărat o naţiune independentă", a spus Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR. Ea a spus că, în prezent, Radio România înseamnă 6 milioane de ascultători, zilnic.

Deşi nu toţi cei care au primit premii au fost prezenţi, printre absenţi numărându-se şi Cristian Tudor Popescu şi Andrei Pleşu, Maria Ţoghină a precizat că toţi "prietenii Radioului Public" vor primi câte un cadou "special", care cuprinde o diplomă aniversară "Radio România 80", un timbru şi o monedă din argint, ambele lansate, marţi, de Romfilatelia şi, respectiv, de Banca Naţională a României.

"Sunt un fel de membru fondator al teatrului radiofonic şi trebuie să recunosc că zeci de ani a fost cea mai bună şcoală pentru actori", a spus actorul Radu Beligan, mărturisind că datorită postului public de radio a trăit "cea mai minunată zi" din viaţa lui, la Sibiu, unde şi-a întâlnit un admirator nevăzător, care îi cunoştea vocea de la radio.

Şi Victor Rebengiuc a asociat Radio România cu actoria. "Sunt recunoscător radioului pentru că emisiunea "Teatru la microfon" m-a făcut să devin actor. Cariera mea o datorez radioului", a spus Victor Rebengiuc.

Deşi nu a fost prezent să-şi primească premiul, Cristian Tudor Popescu a stârnit aplauzele participanţilor la eveniment. "Ştiu că nu este în această seară aici, a mărturisit, în urmă cu doi ani, (...) că este ultimul premiu pe care-l mai ridică la o astfel de festivitate, dar noi am înţeles să-l premiem şi să-i acordăm o diplomă "Radio România 80" domnului Cristian Tudor Popescu", a spus Maria Ţoghină.

Printre "prietenii" artişti ai Radioului Public ce au primit premii Radio România 80 s-au numărat şi cântăreţii Margareta Pâslaru şi Grigore Leşe, naistul Gheorghe Zamfir şi muzicologul Viorel Cosma. Margareta Pâslaru a anunţat că pe 1 noiembrie, chiar de ziua Radio România, va lansa, la sediul SRR, un nou CD.

Premii Radio România 80 au primit şi politicienii, printre care şi ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

"Mie mi s-a lipit de suflet radioul. Mi-e greu să spun dacă la 80 de ani eşti tânăr sau eşti în vârstă (...) Am avut mult colaborări cu SRR în timpul mandatului meu şi sunt convins că ele vor continua indiferent de modul în care se vor derula în timp guvernele României, pentru că politica trece, cultura rămâne şi radioul înseamnă cultură", a spus Adrian Iorgulescu, la primirea distincţiei.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici