PREMIILE NOBEL 2012: Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace. Barroso: Este o mare onoare pentru toţi europenii

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK.

2940 afișări
Imaginea articolului PREMIILE NOBEL 2012: Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace. Barroso: Este o mare onoare pentru toţi europenii

PREMIILE NOBEL 2012: Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a căror solidaritate este pusă la grea încercare în prezent, economiile bogate din nord fiind reticente în a le veni în sprijin ţărilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publică excesivă şi supuse unor cure de austeritate.

Rezultatele acestui test sunt încă în suspans dar acesta a dezvăluit deja fisuri profunde în edificiul european, opinia publică afirmând că Bruxelles-ul este adeseori absent şi prea birocratic. 

"UE se confruntă în prezent cu dificultăţi economice grave şi tulburări sociale considerabile", a recunoscut Jagland.

"Comitetul Nobel norvegian vrea să se focalizeze pe ceea ce consideră rezultatul cel mai important al UE: lupta reuşită pentru pace, reconciliere, democraţie şi drepturile omului", a adăugat el, subliniind că aceasta a contribuit la transformarea Europei "dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii".

În mod paradoxal, Norvegia, ţara gazdă a premiului Nobel pentru Pace, nu este membră UE.

Preşedintele PE se declară "emoţionat" şi "onorat" de premiului Nobel pentru Pace acordat UE

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, vineri, la anunţul privind acordarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene, declarându-se "emoţionat" şi "onorat", relatează AFP.

"Sunt profund emoţionat şi onorat că UE a câştigat premiul Nobel pentru Pace", a afirmat Schulz pe contul său de Twitter, la scurt timp după anunţul Comitetului Nobel, la Oslo.

De la înfiinţarea sa, UE lucrează pentru "reconciliere" şi "aceasta poate servi drept inspiraţie" pentru toţi, a continuat Schulz, care conduce cea mai democratică dintre instituţiile europene. 

"UE este un proiect unic, care a înlocuit războiul cu pacea şi ura cu solidaritatea", a adăugat Schulz, care s-a declarat "copleşit de emoţie".

Jose Manuel Barroso consideră premiul Nobel pentru Pace o "mare onoare pentru toţi europenii"

Premiul Nobel pentru Pace este "o mare onoare pentru întreaga Uniune Europeană, pentru cei 500 de milioane de cetăţeni ai săi", a reacţionat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe contul său de Twitter, relatează AFP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici