Premiul Fémina pentru roman străin pe 2011, decernat americanului Francisco Goldman

Premiul Fémina pentru roman străin, una dintre principalele distincţii literare din Franţa, a fost acordat, luni, scriitorului american Francisco Goldman, pentru romanul "Dire son nom" (editura Christian Bourgois).

185 afișări
Imaginea articolului Premiul Fémina pentru roman străin pe 2011, decernat americanului Francisco Goldman

Premiul Fémina pentru roman străin pe 2011, decernat americanului Francisco Goldman (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Volumul "Say Her Name" este unul profund personal pentru aclamatul scriitor Francisco Goldman. În vara lui 2007, soţia acestuia, tânăra Aura Estrada, a murit într-un accident pe când făcea surfing în Mexic. Învinovăţit de familia Aurei pentru acest accident, Goldman şi-a dorit să moară. A sfârşit prin a scrie "Say Her Name", un volum personal despre Aura şi viaţa lui alături de ea.

Tot luni, premiul Fémina pentru roman francez i-a fost decernat scriitorului Simon Liberati, pentru "Jayne Mansfield 1967" (editura Grasset), o meditaţie asupra destinului acestei blonde planturoase, sex simbol al Hollywoodului care a murit într-un accident de maşină la vârsta de 34 de ani, în 1967.

Premiul Fémina pentru eseu i-a fost atribuit scriitoarei franceze Laure Murat, pentru "L'Homme qui se prenait pour Napoléon" (editura Gallimard).

În 2010, premiul Fémina pentru roman străin i-a revenit scriitoarei finlandeze Sofi Oksanen, pentru romanul "Purge", în timp ce premiul Fémina pentru roman francez a fost atribuit scriitorului Patrick Lapeyre, pentru volumul "La vie est brève et le désir sans fin".

Premiul Fémina este una dintre cele mai prestigioase distincţii literare acordate în Franţa, alături de Médicis şi Goncourt.

În 2011, sezonul premiilor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 27 octombrie scriitorului Sorj Chalandon, pentru volumul "Retour à Killybegs". Pe 2 noiembrie, premiul Goncourt i-a fost acordat scriitorului Alexis Jenni, pentru volumul "L'Art français de la guerre". Tot pe 2 noiembrie, premiul Renaudot a fost atribuit scriitorului Emmanuel Carrère, pentru romanul "Limonov". Pe 4 noiembrie, scriitorul israelian David Grossman a fost recompensat cu premiul Médicis pentru roman străin pentru volumul "Une femme fuyant l'annonce".

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 16 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici