Premiul Goncourt 2015, cea mai importantă distincţie a literaturii franceze, câştigat de scriitorul Mathias Enard

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud, informează lefigaro.fr.

496 afișări
Imaginea articolului Premiul Goncourt 2015, cea mai importantă distincţie a literaturii franceze, câştigat de scriitorul Mathias Enard

Premiul Goncourt 2015, câştigat de scriitorul Mathias Enard (Imagine: pensee-sauvage.fr)

Romanul "Boussole" a fost ales câştigător de membrii Academiei Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu şase voturi, contra două voturi primite de Tobie Nathan, autorul volumului "Ce pays qui te ressemble" şi un vot primit de Hédi Kaddour, autorul romanului "Les Prépondérants". Celălalt finalist al premiului Goncourt din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu volumul "Titus n'aimait pas Bérénice".

În volumul "Boussole", scriitorul Mathias Enard relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

Mathias Énard, născut pe 11 ianuarie 1972, este un scriitor şi traducător francez, care, după ce a studiat araba şi persana la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris, s-a stabilit, în anul 2000, la Barcelona. A colaborat cu mai multe reviste culturale şi a tradus două volume de amploare, unul din arabă şi altul din persană. A participat, de asemenea, la înfiinţarea comitetului de redacţie al revistei Inculte à Paris. Începând din 2010, predă limba arabă la Universitatea autonomă Barcelona 2.

Primul său roman, "La Perfection du tir", a apărut în 2003 şi prezintă povestea unui lunetist prins într-o ambuscadă, în timpul unui război civil - într-o ţară al cărei nume nu este precizat, dar care ar putea fi Liban -, şi obsesia acestuia pentru moarte. Cartea a fost recompensată în anul următor cu Prix des cinq continents de la francophonie şi Prix Edmée-de-La-Rochefoucauld, fiind selecţionată şi la Festival du premier roman din 2004.

În 2008, editura Actes Sud i-a publicat al doilea roman, "Zone", ce a fost recompensat cu mai multe premii literare, precum Prix Décembre, Prix Candide şi Prix du Livre Inter.

A publicat în 2010, tot la editura Actes Sud, o povestire intitulată "Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants", despre un episod probabil fictiv din viaţa lui Michelangelo, prezentând o presupusă călătorie a acestuia la Constantinopol, unde celebrul artist şi inventator renascentist ar fi ajuns pe 13 mai 1506, la invitaţia sultanului Baiazid al II-lea. Cartea a fost recompensată cu Prix Goncourt des lycéens 2010, Prix du livre en Poitou-Charentes & Prix La Voix des lecteurs în 2012.

Pasionat de artă contemporană, Mathias Enard a înfiinţat în 2011 imprimeria de gravuri "Scrawitch", şi galeria omonimă, la Paris, alături de litograful Thomas Marin şi filosoful Julien Bézille.

În 2012, a publicat tot la editura Actes Sud volumul "Rue des voleurs", ce prezintă călătoria unui tânăr marocan prin Spania, în perioada Primăverii arabe.

Anul trecut, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Lydie Salvayre, pentru volumul "Pas pleurer", lansat la editura Seuil.

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

În 2015, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat ex aequo, pe 29 octombrie, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele "Les Prépondérants", respectiv "2084".

Tot marţi, premiul Renaudot - care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt - a revenit scriitoarei Delphine de Vigan, pentru volumul "D'après une histoire vraie".

Miercuri va fi atribuit premiul Fémina pe 2015, iar premiul Médicis pe 2015 va fi anunţat joi.

Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici