Premiul Goncourt pentru roman de debut francez pe 2012, atribuit scriitorului François Garde

Premiul Goncourt pentru roman de debut francez pe anul 2012 a fost atribuit, marţi, volumului "Ce qu'il advint du sauvage blanc", de François Garde, publicat de editura Gallimard, au anunţat reprezentanţii Academiei Goncourt.

100 afișări
Imaginea articolului Premiul Goncourt pentru roman de debut francez pe 2012, atribuit scriitorului François Garde

Premiul Goncourt pentru roman de debut francez pe 2012, atribuit scriitorului François Garde (Imagine: Shutterstock)

Inspirat dintr-o întâmplare adevărată, romanul "Ce qu'il advint du sauvage blanc" prezintă destinului unui tânăr marinar francez, Narcisse Pelletier, abandonat pe o plajă din Australia la jumătatea secolului al XIX-lea şi descoperit după 17 ani de o navă britanică. Adoptat de un trib, marinarul a uitat limba franceză şi nu îşi mai amintea propriul nume.

Un bărbat, Octave de Vallombrun, care îl primeşte pe "sălbaticul alb" în casa sa din Sydney, va încerca să înţeleagă ce i s-a întâmplat oaspetelui său în acei 17 ani.

François Garde, care a fost administrator al teritoriilor australe şi antarctice franceze în perioada 2000 - 2005, a concurat pentru acest premiu cu alţi cinci romancieri debutanţi: Solange Bied-Charreton (volumul "Enjoy", publicat de editura Stock), Arnaud Dudek (volumul "Rester sage", publicat de editura Alma), Pierre Patrolin (volumul "La traversée de la France à la nage", publicat de editura P.O.L.), Sophie Schulze (volumul "Allée 7, rangée 38", publicat de editura Léo Scheer) şi Sophie Stefanini (volumul "Vers la mer", publicat de editura JC Lattès).

Premiul Goncourt pentru cel mai bun roman de debut francez, pe anul 2011, a fost atribuit scriitorului Michel Rostain, pentru volumul "Le Fils".

Goncourt, considerat cel mai prestigios premiu literar din Franţa, se decernează în fiecare an în luna noiembrie. În 2011, Academia Goncourt l-a premiat pe scriitorul Alexis Jenni, pentru romanul "L'Art français de la guerre".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici