Premiul Nobel pentru literatură a ajuns în sfârşit la Doris Lessing

Scriitoarea Doris Lessing, laureată a Nobelului pentru literatură pe 2007, şi-a primit premiul în cadrul unei ceremonii organizate la Londra, miercuri, pentru că, din motive de sănătate, nu a putut să asiste la gala tradiţională organizată la Stockholm, pe 10 decembrie.

1 afișare
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru literatură a ajuns în sfârşit la Doris Lessing

Premiul Nobel pentru literatură a ajuns în sfârşit la Doris Lessing

Romanciera în vârstă de 88 de ani şi-a primit premiul Nobel din mâinile ambasadorului suedez Staffan Carlsson în cadrul unei ceremonii organizate la Collection Wallace, Londra.

În octombrie, scriitoarea a devenit a 11-a femeie care a primit premiul Nobel pentru literatură de la crearea distincţiei, în 1901.

Doris Lessing a fost recompensată pentru opera sa marcată de temele Africii şi feminismului. Comitetul Nobel a ales să recompenseze "povestitoarea epică a experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară analizează o civilizaţie divizată", a indicat  Academia Suedeză.

Lessing a devenit celebră după ce a publicat "The Golden Notebook", în 1962. Acest roman-fluviu, recompensat în Franţa cu premiul Médicis étranger în 1976, a devenit un punct de referinţă al feminismului. Dotată cu o mare capacitate de înnoire, Doris Lessing a creat o operă bogată şi variată, care numără aproximativ 50 de titluri.

Ficţiunea lui Lessing este, de obicei, împărţită pe trei etape: comunistă (1944 - 1956), când a scris despre probleme sociale, la care s-a întors în 1985 cu "The Good Terrorist", psihologică (1956 -1969) şi sufistă, cu nuanţă SF, în seria "Canopus", care nu a fost prea mult pe placul criticilor.

Comunistă în tinereţe, Doris Lessing, care a rămas o femeie activistă, a publicat apoi o serie de romane SF care a început cu "Shikasta" (1981), romane psihologice, precum "The Summer before the Dark", sau cu subiecte de actualitate, "The Good Terrorist" (1986) şi "The Wind Blows Away our Words" (1987), o mărturie despre războiul din Afganistan. În 1988, apare "Coborârea în infern", un roman sufist. În 1995, scriitoarea publică primul volum al autobiografiei sale, "Under my Skin", şi îşi regăseşte suflul intimist în "Love, Again" (1996).

Favorită la premiile Nobel în mai mulţi ani, Doris Lessing a publicat, în 1981, sub pseudonimul "Jane Somers", un roman refuzat de mai multe edituri.

Din opera lui Doris Lessing au fost publicate în România "O coborâre în Infern" (1986; 2007) şi "Poveşti americane" (1989).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici