PREMIUL NOBEL PENTRU PACE: Malala, un medic congolez şi OIAC, între favoriţii în 2013

Premiul Nobel pentru Pace este atribuit vineri la Oslo, între favoriţi aflându-se activista pakistaneză Malala Yousafzai, ale cărei şanse ar putea fi totuşi afectate de vârsta tinerei.

568 afișări
Imaginea articolului PREMIUL NOBEL PENTRU PACE: Malala, un medic congolez şi OIAC, între favoriţii în 2013

Denis Mukwege şi Malala (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu câteva ore înainte de anunţarea laureatului, informaţii despre alte candidaturi considerate puternice circulau în capitala norvegiană, între care a medicului congolez Denis Mukwege sau Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Ca în fiecare an, preşedintele Comitetului Nobel norvegian Thorbjoern Jagland urmează să anunţe numele laureatului sau laureaţilor la ora locală 11.00 (12.00, ora României) la sediul Institutului Nobel.

Iar ca întotdeauna speculaţiile încearcă să ghicească anume cine dintre cei 259 de candidaţi - un număr record - propuşi în 2013 va obţine prestigioasa recompensă.

"Este dificil să faci alegerea bună, dar Comitetul Nobel nu a întâmpinat probleme în a se pune de acord anul acesta", a declarat pentru AFP Jagland, păstrând în continuare misterul.

Observatorii şi pariorii au transformat-o pe Malala în favorita lor. Ea are 16 ani şi ar deveni cea mai tânără laureată din istoria Nobelului. Adolescenta pakistaneză a fost remarcată după ce a pledat sus şi tare că fetele au dreptul la educaţie, în pofida ameninţărilor talibanilor, care aproape au asasinat-o în urmă cu un an.

Recompensată joi cu Premiul Saharov oferit de Parlamentul European (PE), adolescenta ar putea să nu obţină Nobelul tocmai din cauza vârstei.

"Să impui (greutatea Nobelului) unui copil ar putea să nu fie (o opţiune tocmai) etică", apreciază Tilman Brück, directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Pentru a mai uşura această povară, Comitetul Nobel ar putea să susţină cauza Malalei oferind premiul, eventual împreună cu aceasta, UNESCO, aprecia postul public NRK joi seara.

Sau pur şi simplu orientându-se în altă direcţie. Joi seara, posturile de televiziune norvegiene prezentau OIAC ca pe un candidat puternic.

Această opţiune ar fi de actualitate, având în vedere că organizaţia cu sediul la Haga, necunoscută marelui public, a fost însărcinată să supervizeze distrugerea arsenalului chimic sirian.

Între ceilalţi candidaţi figurează medicul congolez Denis Mukwege, care le oferă ajutor femeilor care au fost victime ale unor violenţe sexuale, folosite de "armă de război" în Republica Democratică Congo.

După Malala, el este a doua opţiune a pariorilor online.

Alt nume este al activistului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, încarcerat într-o ţară prezentată adesea ca "ultima dictatură din Europa".

Cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, cei cinci membri ai Comitetului Nobel ar putea, de asemenea, să atace problema libertăţilor în Rusia, teatrul, anul trecut, al celor mai dure reprimări de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, potrivit ONG-ului Human Rights Watch (HRW).

Numele activiştilor în domeniul drepturilor omului Liudmila Alekseeva, Svetlana Ganuşkina şi Lilia Şibanova sau ONG-ului Memorial ar putea, astfel, deveni de actualitate.

Între outsideri se află kurda din Turcia Leyla Zana, procurorul general din Guatemala Claudia Paz y Paz sau personalităţi ale vieţii religioase nigeriene precum catolicul John Onaiyekan şi musulmanul Mohamed Abubakar - actori ai unui dialog interreligios.

În urma unor opţiuni care au provocat mirare, pentru Barack Obama în 2009 şi o Uniune Europeană (UE) aflată în plină criză pe atunci, anul trecut, nu este exclus ca membrii Comitetului Nobel să provoace o nouă surpriză.

Nobelul, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane (aproximativ 910.000 euro), va fi înmânat laureatului pe 10 decembrie, data care marchează moartea creatorului distincţiei, filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici