Preşedintele Sindicatului "RomâniaFilm" a depus plângere penală împotriva ministrului Culturii

Preşedintele Sindicatului Liber "RomâniaFilm", Maria Bikfalvi, a declarat pentru MEDIAFAX că a depus, joi, plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru abuz în serviciu şi abuz contra intereselor publice.

195 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Sindicatului "RomâniaFilm" a depus plângere penală împotriva ministrului Culturii

Ministrul Culturii Puiu Haşotti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Maria Bikfalvi a declarat pentru MEDIAFAX că a depus plângerea înregistrată cu numărul 17.366 la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai mulţi reprezentanţi ai Sindicatului Liber "RomâniaFilm" au început, miercuri, o serie de pichete de câte două ore (între 10.00 şi 12.00), zilnic, faţă de un ordin al ministrului Culturii prin care este schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF RomâniaFilm. Din noua componenţă a CA face parte şi fostul director al instituţiei, Maxim Meca.

Ministrul Puiu Haşotti a schimbat componenţa CA al RADEF prin ordinul 2483 din 19 septembrie. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.

De asemenea, sindicaliştii care protestează cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.

Conducerea Sindicatului "RomâniaFilm" a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că protestele vor avea loc până când vor primi un răspuns la revendicările lor.

La conferinţa de presă de marţi, Maria Bikfalvi a precizat că sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF "RomaniaFilm", asigurată de Marius Iuraşcu.

Potrivit Mariei Bikfalvi, pe 28 septembrie, Sindicatul Liber "RomâniaFilm" a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este "nelegal şi netemeinic" din mai multe motive. Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr. 109/2011, potrivit căreia "autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperativ de acest text de lege". Pe de altă parte, sindicatul consideră că "nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie".

Sindicatul a mai atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF 'RomâniaFilm" şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, ca urmare a soluţiei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 13 septembrie 2012.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Ulterior, la conducerea RADEF a fost numit Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele "Republica" din Cluj (care a primit denumirea "Florin Piersic"), "Patria" din Ploieşti (care astăzi se numeşte "Premiera"), a reabilitat sala "Europa" din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala "Patria" din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici