Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte

Volumul "Pentagono" (Pentagon), de Héctor Martínez Sanz, o viziune spaniolă asupra marilor români şi prima carte publicată la prima editură spaniolă dedicată culturii române - Editura Niram Art, înfiinţată la sfârşitul anului 2009 -, a fost lansat miercuri la Madrid, potrivit unui comunicat.

611 afişări

Imaginea articolului Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte

Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte (Imagine: Defeses Fine Arts)

Lansarea primei cărţi editate deNiram Art a avut loc miercuri, la Centrul Cultural al Armatei -Cazino Militar din Madrid, în prezenţa a peste 300 de persoane,printre care ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, şi fostulministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

În cartea "Pentagono", Hector Martinez Sanz prezintă o viziuneinedită asupra operelor şi vieţilor a cinci mari personalităţi aleartei şi culturii universale, care s-au născut în România:Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil M. Cioranşi Tristan Tzara. Capitolele se leagă între ele, astfel încât, dacăcineva ar lua o foaie de hârtie şi ar desena un punct care săsimbolizeze fiecare dintre personalităţile despre care se vorbeşteîn carte şi apoi le-ar uni prin linii, în funcţie de ordineacapitolelor, ar obţine imaginea unui pentagon, se arată înprezentarea cărţii.

Editura Niram Art a fost înfiinţată la sfârşitul anuluitrecut, la Madrid, de artistul plastic Romeo Niram, în cadrul unuiproiect amplu, care are ca scop abordarea şi integrarea culturii şiartei româneşti în Spania.

"Am înfiinţat această editură, deoarece am vrut să promovez artaşi cultura română dintr-o nouă perspectivă", a declarat RomeoNiram. Editura Niram Art a iniţiat un plan editorial, care cuprindeo colecţie de volume despre personalităţi româneşti, semnate deautori spanioli.

Iniţiativa artistului român s-a bucurat de mare succes în rândulpersonalităţilor atât din domeniul cultural, cât şi din cel politicdin Spania şi din România.

Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrului Imigraţiei şiCooperării din Guvernul autonom al Comunităţii Madrid, a declaratcă această manieră de atragere a publicului din Spania cătrecultura românească este unică şi originală.

"Sunt sigur că Editura Niram Art îşi va îndeplini cu succesobiectivul de a promova arta şi cultura română. Spania este o ţarăîn care trăiesc foarte mulţi români. Iniţiativa lui Romeo Nirameste magnifică, deoarece ajută nu numai la promovarea culturiiromâne în Spania, ci şi la integrarea românilor care locuiescaici", a declarat Javier Fernández-Lasquetty y Blanc.

"Este o binecuvântare faptul că avem în jurul nostru oameni caRomeo Niram, care aduc binele şi frumosul în jurul lor (...)Iniţiativele private de acest tip sunt binevenite, deoarecepersoanele care le pun în practică sunt adevăraţi ambasadori aiRomâniei", a declarat Maria Ligor.

De asemenea, fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar AntonioMolina, l-a felicitat pe Romeo Niram, pentru "strategia pe care aadoptat-o", dar şi România, "pentru că are astfel de cetăţeni".

"Arta şi cultura română au devenit tot mai cunoscute în Spania,în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere, acest lucru sedatorează în mare măsură artistului român Romeo Niram. Este o marebucurie pentru mine faptul că singurii artişti contemporani a cărorlucrare a fost expusă în palatul regal de la Madrid sunt români!",a declarat generalul Manuel Fuentes Cabrera, şef al Gărzii RealesTercios, din care Romeo Niram face parte, cu grad delocotenent.

Niram a fost invitat să facă parte din Reales Tercios, un corpde elită, cu o îndelungată tradiţie, după ce, anul trecut, arealizat un tablou pentru prinţii de Asturias, Don Felipe şi DoñaLetizia, moştenitorii coroanei regale a Spaniei.

Tabloul realizat pentru prinţi este un ulei pe pânză dedimensiuni mari, iar rama, de aproape 3 metri, a fost realizată deun alt artist român din Spania, Bogdan Ater, şi reprezintă "PoartaSărutului" de Constantin Brâncuşi.

Primul ministru al României, Emil Boc, a transmis felicităriEditurii Niram Art şi echipei Institutului Cultural Român (ICR) dinMadrid pentru evenimentul organizat miercuri.

La lansarea volumului a avut loc şi decernarea premiilor "AmicusRomaniae", de către directorul ICR Madrid Horia Barna, care, lasfârşitul mandatului său, i-a nominalizat pe cei şase laureaţi şi aorganizat pentru ei o gală în semn de recunoştinţă pentru felul încare aceştia au sprijinit concret şi constant promovarea culturiişi civilizaţiei române în Spania.

Astfel, pentru meritele lor deosebite au fost numiţi "Prieteniai României": Manuel Fuentes Cabrera, general-şef al Gărzii RealesTercios, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrul Imigraţieişi Cooperării din guvernul autonom al Comunităţii Madrid, FernandoSánchez Dragó, scriitor, critic literar, ziarist, director şiprezentator al programului cultural "Las Noches Blancas",Telemadrid, Daniel Feito Becerro, director coordonator al centrelorhispano-române din Alcalá de Henares y de Coslada, Agustín GonzálezPlasencia, director de emigraţie al Primăriei Coslada şi HéctorMartínez Sanz, scriitor, filosof, director al revistei "Madrid enMarco", autorul cărţii "Pentágono".

Hector Martinez Sanz (născut la Madrid, în 1979) estelicenţiat în filosofie şi litere la Universitatea Complutense dinMadrid şi diplomat în Literatură la Sociedad Cervantina dincapitala Spaniei. Sanz este directorul departamentului Critică, laInstitutul Brâncuşi din Madrid, autorul a numeroase articole,eseuri şi cronici despre artiştii şi scriitoriiromâni.

Trofeul "Amicus Romaniae", sculptat în piatră şi marmură, a fostcreat de artistul plastic Bogdan Ater. Acesta "este un mare artist"şi "Ambasada României la Madrid a urmărit activitatea lui, atât ceaartistică, cât şi cea de promovare a culturii române în Spania.Este o bucurie să avem pe teritoriul Spaniei astfel de cetăţenicare reprezintă România", a declarat ambasadorul Maria Ligor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
EDITURĂ ,
SPANIA ,
ROMÂNIA ,
lansare carte ,
pentagon ,
pentagono ,
hector martinez sanz
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.