Prima librărie de benzi desenate, în România

Jumătatea Plină, prima librărie de bandă desenată din România, se va deschide vineri, în Café Lente din Bucureşti, informează asociaţia.

3494 afișări
Imaginea articolului Prima librărie de benzi desenate, în România

Desene realizate de Cristian Pandrea

Librăria propune, pentru început, o mică selecţie de 150 de titluri de bandă desenată alternativă (experimente grafice şi literare).

Cărţile reprezintă câteva dintre cele mai cunoscute edituri independente din Franţa, Canada, SUA, Belgia, Elveţia şi România.

Majoritate titlurilor alese au fost recompensate cu premii (Prix Goscinny, Fauve d'or, Eisner Award etc.) sau sunt succese de critică, în limba originală ori în traducere (engleză sau franceză).

Franţa este reprezentată de autori precum Marjane Satrapi ("Persepolis"), Laurent Maffre, Edmond Baudoin, Ludovic Debeurme, America de Nord, de Chris Ware, Alan Moore & Dave Gibbons, Adrian Tomine, Seth, Japonia, de Osamu Tezuka, Yoshihiro Tatsumi, Shigeru Mizuki, iar România, de Iulian Fraţilă, Brynjar Bandlien, Matei Branea.

Considerată în prezent o formă de artă de sine stătătoare, banda desenată s-a desprins, în ultimii 20 de ani, de o literatură ce se adresează exclusiv copiilor, îmbogăţind toate genurile literare şi cultura grafică contemporană.

Încă din 2005, asociaţia Jumătatea Plină a făcut cunoscut acest nou val al benzii desenate prin workshop-uri cu autori invitaţi, expoziţii, librării efemere, conferinţe şi prezentări de autori, cărţi, fanzine şi edituri.

Începând de vineri, Café Lente va fi o gazdă permanentă pentru librăria de banda desenată a asociaţiei.

În seara deschiderii, vor fi prezentate două expoziţii cu planşe realizate de tineri autori - Sorina Vasilescu, Wanna Dobre, Cristian Prandea, Xenia Xiu şi Mihai Grăjdeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici