Prima licitaţie de artă contemporană Grow Art, marţi, în Capitală - FOTO

Prima licitaţie Grow Art, un program al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane, în care vor fi scoase la vânzare 97 de lucrări semnate de artişti ca Gili Mocanu, Marin Gherasim şi Horea Paştină, va avea loc marţi, în Capitală, informează un comunicat al organizatorilor.

426 afișări
Imaginea articolului Prima licitaţie de artă contemporană Grow Art, marţi, în Capitală - FOTO

Prima licitaţie de artă contemporană Grow Art, marţi, în Capitală (Imagine: growart.ro)

Licitaţia, care face parte dintr-un program mai amplu al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane, intitulat Grow Art, va avea loc de la ora 19.00, la hotelul Ramada Majestic din Capitală.

Această iniţiativă are scopul de a contribui la configurarea unei pieţe stabile de artă contemporană autohtonă, precum şi de a susţine evoluţia profesională a creatorilor acesteia, prin finanţarea de proiecte culturale cu până la 12% din valoarea vânzărilor casei de licitaţii Grow Art, se arată în comunicat.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Artelor Contemporane, Nona Şerbănescu, a declarat pentru MEDIAFAX că licitaţiile, ca toate programele asociaţiei, vor fi non-profit, comisionul obţinut din vânzarea lucrărilor fiind folosit pentru organizarea viitoarelor licitaţii şi finanţarea de proiecte culturale (cu până la 12% din valoarea vânzărilor).

Asociaţia va mai organiza o licitaţie de artă contemporană anul acesta în decembrie, iar pentru anul viitor îşi propune organizarea a patru astfel de evenimente.

Licitaţia Grow Art #1 aduce în atenţia publicului lucrări semnate de 92 de artişti români contemporani, printre care reprezentanţi de marcă a cel puţin patru generaţii - de la maeştri confirmaţi pe parcursul câtorva decenii până la proaspăt absolvenţi remarcabili: Mircea Roman, Marin Gherasim, Paula Ribariu, Horea Paştina, Gili Mocanu, Bogdan Vlăduţă, Christian Paraschiv, Marcel Bunea, Vasile Tolan, Mihai Sârbulescu, George Moscal, Elena Scutaru, Marian Zidaru.

Licitaţia cuprinde 97 de loturi, ale căror preţuri de pornire însumează 110.000 de euro. Cel mai scump lot este dipticul "Doi delfini", semnat de Gili Mocanu, sursa de inspiraţie fiind nimic altceva decât un pattern de faianţă, ce are un preţ de pornire de 6.000 de euro.

Printre cele mai interesante loturi din licitaţie se numără şi "Covorul de artişti" de Vasile Mureşan Murivale, un covor cu dimensiunea de 4 pe 2 metri compus din colajul a peste 10.000 de portrete de artişti români realizate de autor, "Perna moartă" a lui Felix Deac, care şochează prin asemănarea texturii cu pielea umană, şi "Nomos 3", lucrarea lui Christian Paraschiv realizată într-o tehnică specială prin fotoimprimare pe folie cu foiţă de aur.

"Ne mândrim să numărăm în portofoliul GrowArt#1 o serie de artişti consacraţi, pe deplin confirmaţi, a căror operă a parcurs uneori chiar şi jumătate de secol. În cazul acestor artişti, de cele mai multe ori preţurile lucrărilor pleacă de la valori reduse, mulţumită înţelegerii şi dorinţei maeştrilor de a ne susţine, tocmai pentru ca iniţiativa noastră să aibă toate şansele de reuşită. (...) Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane a iniţiat şi dezvoltă GrowArt ca pe o 'afacere' cu impact social, o sursă permanentă de finanţare pentru proiectele culturale ale asociaţiei după cum şi pentru a ajuta artiştii să se promoveze şi să dezvolte noi proiecte artistice", a declarat Nona Şerbănescu, în comunicatul citat.

Asociaţia pentru Promovarea Artelor Contemporane este o organizaţie non-profit a cărei activitate a demarat la începutul anului 2010. Membrii şi voluntarii săi crează proiecte şi programe menite să aducă arta mai aproape de societatea civilă românească, să atragă atenţia asupra unor probleme sociale sau să le amelioreze prin intermediul artei şi nu în ultimul rând să educe o nouă generaţie în spiritul deschiderii culturale către artele contemporane, se arată pe site-ul growart.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici