Promovarea filmului istoric românesc în străinătate a început la Chişinău, cu "Restul e tăcere" - VIDEO

"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, a fost una dintre cele trei pelicule proiectate, miercuri, la Chişinău, în cadrul unui eveniment care are ca scop promovarea filmului istoric românesc în străinătate şi care urmează să aibă loc şi în restul ţărilor vecine României, potrivit organizatorilor, CNC.

242 afișări
Imaginea articolului Promovarea filmului istoric românesc în străinătate a început la Chişinău, cu "Restul e tăcere" - VIDEO

Promovarea filmului istoric românesc în străinătate a început la Chişinău, cu "Restul e tăcere" (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, seria de proiecţii de filme istorice româneşti va continua vara aceasta în ţările vecine - Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Alături de lungmetrajul "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, cele câteva zeci de spectatori de la Cinema "Gaudeamus" din Chişinău au putut vedea, în paralel, filmul "Independenţa României".

Seria de filme a fost completată de documentarul "Maria, regina noastră" din seria "Coroana României - Regii", de Marian Baciu.

Filmul "Independenţa României" a fost realizat între 1911 şi 1912. Premiera filmului mut care ilustrează războiul româno-ruso-turc din 1877 a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful Eforie din Bucureşti.

Lungmetrajul "Restul e tăcere" de Nae Caranfil prezintă naşterea filmului "Independenţa României", fiind un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi de accente dramatice şi situaţii-limită.

Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tăcere" este o superproducţie, aducându-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Petru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizzei Romanescu.

"Restul e tăcere" a fost desemnat cel mai bun film la gala Gopo din 2009. Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului la gala B-EST, dar şi marele premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris, în 1995, şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici