Protest al artiştilor în faţa Prefecturii Alba

Aproximativ 25 de persoane, actori şi personal administrativ, angajate ale Teatrului de Păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia au pichetat, joi dimineaţă, sediul Prefecturii judeţului Alba, nemulţumite de reglementările privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole.

21 afișări
Imaginea articolului Protest al artiştilor în faţa Prefecturii Alba

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicaliştii - aproximativ 25 de angajaţi, atât actori, cât şi personal administrativ - s-au adunat în faţa Palatului Administrativ în jurul orei 10.00, unii dintre ei având pancarte cu mesaje precum "Nu distrugeţi teatrul românesc".

Angajaţii spun că nu au revendicări "locale", ci, din contră, sunt susţinuţi de reprezentanţii administraţiei judeţene, dar protestează faţă de noile reglementări legale privind evaluarea şi salarizare personalului din instituţiile de spectacole, revendicări comune la nivel naţional.

Liderii sindicaliştilor au mers să discute cu prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan.

Protestul a fost programat să se desfăşoare până la ora 11.00.

Sindicatele din cultură au anunţat, marţi, reluarea, începând de joi, în toată ţara, a protestelor faţă de Hotărârea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole, întrucât negocierile cu Ministerul Culturii nu au avut ca rezultat suspendarea acestei decizii.

Sindicaliştii solicită ministrului Culturii, Theodor Paleologu, suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008, prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacol.

Aceste norme, elaborate de Ministerul Culturii şi anunţate în august 2008, au suscitat nemulţumirea sindicaliştilor şi o serie de proteste ale acestora. Sindicaliştii au propus un alt proiect de norme metodologice Ministerului Culturii, care a fost discutat de reprezentanţii ambelor părţi în cadrul unor întâlniri, în toamna anului trecut.

În şedinţa de Guvern din 10 decembrie 2008, Executivul a aprobat, prin HG 1672/2008, Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, aşa cum au fost ele stabilite de Ministerul Culturii.

Citeşte şi:

Angajaţi ai Teatrului din Deva au blocat accesul directorului în sediu

Directorul Teatrului "Tony Bulandra" demisionează

Teatrul "Tony Bulandra" din Târgovişte rămâne fără buget

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici