Publisherul cotidianului britanic The Guardian vrea să concedieze 100 de angajaţi

Grupul de media britanic Guardian News & Media, care include The Guardian, The Observer şi guardian.co.uk, vrea să concedieze aproximativ 100 de angajaţi, încercând prin acest proces de disponibilizare să facă economii anuale de circa 7 milioane de lire sterline.

119 afișări
Imaginea articolului Publisherul cotidianului britanic The Guardian vrea să concedieze 100 de angajaţi

Publisherul cotidianului britanic The Guardian vrea să concedieze 100 de angajaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ca urmare a deciziei conducerii Guardian News & Media (GNM) de reducere a numărului de posturi, 81,6% din jurnaliştii de la publicaţiile The Guardian şi The Observer şi de la site-ul guardian.co.uk au votat pentru posibila declanşare a unei greve.

Potrivit guardian.co.uk, aproximativ 100 de angajaţi din cei 642 ai departamentelor editoriale ale GNM vor fi concediaţi. Până în momentul de faţă, 60 de angajaţi au plecat sau se pregătesc să plece în mod voluntar din grupul de media GNM.

Reprezentanţii The National Union of Journalists (NUJ - Uniunea Naţională a Jurnaliştilor, n.r.), care reprezintă jurnaliştii în Marea Britanie, au spus că votul celor 81,6% dintre angajaţii GNM (345 de jurnalişti) nu înseamnă automat că greva se va desfăşura. Acest vot deschide însă drumul pentru acţiuni de protest în cazul în care negocierile purtate între angajaţi şi conducerea GNM nu se vor finaliza într-un mod favorabil pentru jurnalişti.

"Votul zdrobitor dat de angajaţi pentru declanşarea unei eventuale greve nu se referă doar la salvarea locurilor de muncă. Este un vot al jurnaliştilor care sunt mândri de calitatea ştirilor lor prin care publicul este informat şi de faptul că scriu în aceste publicaţii şi nu doresc ca toate aceste lucruri să fie puse în pericol", a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al grupului de presă GMN a spus că reprezentanţii companiei poartă discuţii cu reprezentanţii NUJ şi speră că disputa va fi rezolvată în urma negocierilor.

Pe de altă parte, la începutul acestei luni, şi IPC Media, divizia britanică a grupului de media american Time Inc. şi care editează reviste precum Marie Claire, a anunţat că va concedia 150 de angajaţi (aproximativ 8% a personalului companiei), după cum a informat pe 1 februarie guardian.co.uk.

Totodată, presa americană a scris, în luna ianuarie, că grupul de media american Time Inc., care deţine revistele Time, Sports Illustrated şi People, va concedia aproximativ 500 de angajaţi, încercând prin acest proces de disponibilizare să facă economii de circa 100 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, nu doar Guardian News & Media şi Time Inc. se află în situaţia de a se lupta cu scăderea veniturilor. Revista Newsweek a fost la rândul său nevoită să renunţe la apariţia pe print, în timp ce publicaţii de la nivel mondial, inclusiv The New York Times, şi-au redus personalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici