Radio Deutsche Welle îşi încetează emisia în limba română pe 1 ianuarie 2012

Radio Deutsche Welle, care a renunţat la licenţa audiovizuală pe care o deţinea în Bucureşti în vara acestui an, va înceta să emită în limba română pe 1 ianuarie 2012, informează site-ul postului de radio.

664 afișări
Imaginea articolului Radio Deutsche Welle îşi încetează emisia în limba română pe 1 ianuarie 2012

Radio Deutsche Welle îşi încetează emisia în limba română pe 1 ianuarie 2012 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"La 19 august 1963, în eter era difuzată prima emisiune în limba română a postului de radio Deutsche Welle. După aproape o jumătate de secol, la 1 ianuarie 2012, programul radio îşi încetează activitatea", se arată pe site-ul postului de radio.

La sfârşitul lunii iunie, Horaţiu Pepine, care a fost corespondent permanent la Bucureşti al postului de radio, a declarat pentru MEDIAFAX că Radio Deutsche Welle a renunţat la licenţa audiovizuală pe care o deţinea în Bucureşti şi va înceta să emită în limba română, pe frecvenţa pe care o deţinea, pe 1 iulie. Totuşi, programele în limba română ale Radio Deutsche Welle au fost difuzate de alte posturi de radio locale, atât în România, cât şi în Republica Moldova. În cele două ţări, emisia va înceta de la 1 ianuarie 2012.

Singura licenţă audiovizuală Deutsche Welle în România, cea din Bucureşti, a fost cedată de către societatea H.Pepine Media SRL, al cărei asociat unic este Horaţiu Pepine, către Patriarhia Română. Solicitarea societăţii H.Pepine Media SRL de cedare a licenţei pentru radio Deutsche Welle către Patriarhia Română şi schimbarea denumirii Deutsche Welle în Radio Trinitas a fost aprobată în şedinţa din 28 iunie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). H.Pepine Media SRL deţinea licenţa din Bucureşti a Deutsche Welle din anul 2004.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, Horaţiu Pepine a declarat că decizia închiderii serviciului în limba română al postului de radio Deutsche Welle a fost luată în luna ianuarie a acestui an. "Nu s-a întâmplat dintr-o dată. Radio Deutsche Welle urma să iasă din România încetul cu încetul. S-a observat că nu mai este nevoie de existenţa posturilor de radio străine în limba română. Se încheie un ciclu istoric", a spus Horaţiu Pepine. El a făcut atunci referire şi la faptul că BBC World Service a renunţat la serviciul în limba română.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, Pepine a spus că nu ştie ce se va întâmpla cu echipa care a lucrat pentru serviciul în limba română al radio Deutsche Welle. De altfel, postul de radio Deutsche Welle nu mai avea încă de anul trecut o redacţie în Bucureşti.

În acelaşi anunţ postat, vineri, pe site-ul Radio Deutsche Welle scrie că oferta multimedia a redacţiei române "continuă şi se extinde pe pagina de internet, cu noi formate, cu un plus de informaţii din cele mai diverse domenii de activitate, din Germania, România, Republica Moldova, din Europa şi din întreaga lume". "Nou în program este magazinul săptămânal european TV «Eurobox» în limba română, realizat de Deutsche Welle, difuzat în programul TVR Info şi postat pe pagina de internet" a Deutsche Welle, se mai arată în anunţ.

Deutsche Welle este radioteleviziunea internaţională a Germaniei, care difuzează în întreaga lume programe radio şi TV, precum şi conţinut online şi multimedia prin internet. În România, televiziunea Deutsche Welle continuă să se regăsească în grilele operatorilor de cablu şi DTH. De altfel, Radu Buşneag, reprezentantul Deutsche Welle în România, declara la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu - care a avut loc la Bucureşti, pe 15 şi 16 noiembrie - că televiziunea Deutsche Welle Europe, versiunea europeană a televiziunii publice a Germaniei, care este difuzată şi în România, se va relansa pe 6 februarie 2012, când "îşi va schimba radical faţa" şi modul de difuzare a conţinutului.

Decizia Deutsche Welle de renunţare la serviciul de radio în limba română vine după ce, în anul 2008, piaţa de radio românească a fost marcată de două mari pierderi: BBC România, un post de radio important pentru prestigiul său european, şi Radio Europa Liberă, un post important pentru conştiinţa naţională, şi-au închis serviciile în limba română.

Astfel, BBC World Service a anunţat, la sfârşitul lunii iunie 2008, că se va închide redacţia în limba română. Radio BBC România, care emitea circa 4 ore pe zi, şi-a încetat emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă. Şi difuzarea de programe în limba română destinate Republicii Moldova a încetat, din cauză că biroul de la Chişinău nu putea funcţiona fără infrastructura întregii redacţii în limba română. Închiderea redacţiei în limba română a afectat 46 de angajaţi (30 la Bucureşti, 4 la Chişinău şi 12 la Londra) şi a dus la o economie de 1,3 milioane de lire sterline, după cum au anunţat la momentul respectiv oficialii BBC. De la 1 august 2008, pe frecvenţele din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu, BBC România a difuzat programe în limba engleză din grila BBC World Service.

Şi Radio Europa Liberă a încetat să emită în România tot începând cu 1 august 2008. După 60 de ani de programe furnizate publicului român, postul de radio ce a pătruns adânc în conştiinţele românilor a încetat să emită în România, continuându-şi transmisia în Republica Moldova şi regiunea Transnistria, după cum a anunţat preşedintele instituţiei, Jeff Gedmin. Potrivit lui Gedmin, încetarea transmisiei radioului Europa Liberă în România a reprezentat "un pas necesar", în contextul în care competiţia pe piaţa media din România a crescut, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici