Radio-Televiziunea turcă, acţionar în cadrul Euronews

Postul de ştiri internaţional Euronews şi corporaţia de radio-televiziune turcă (TRT), membră a European Broadcasting Union (EBU), anunţă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că TRT a devenit acţionar al Euronews, după achiziţia a 15,7% din acţiuni.

71 afișări
Imaginea articolului Radio-Televiziunea turcă, acţionar în cadrul Euronews

Radio-Televiziunea turcă, acţionar în cadrul Euronews

Acordul dintre Euronews - a cărui denumire este scrisă oficial "euronews" - şi TRT a intrat în vigoare la 6 august, în urma unui acord de parteneriat semnat, în 27 februarie, în legătură cu lansarea versiunii în limba turcă a Euronews, în ianuarie 2010. Versiunea Euronews în turcă va transmite în regim continuu, fiind cea de-a noua limbă a postului, alături de arabă, franceză, engleză, germană, italiană, portugheză, rusă şi spaniolă.

TRT a devenit al patrulea mare acţionar al Euronews după France Télévisions (25,37%), RAI (22,84%) şi RTR (16,94%). TRT se va alătura boardului Euronews, care este prezidat de Pier Luigi Malesani şi care va ajunge, astfel, la 14 membri.

Din 2010, Euronews în turcă va transmite prin intermediul reţelei de 34 de sateliţi a televiziunii, care are acoperire internaţională. Postul va fi disponibil în toate reţelele digitale care distribuie Euronews, ajungând în peste 293 de milioane de locuinţe din 150 de ţări.

Portalul Euronews, www.euronews.net, va adăuga limba turcă la cele opt versiuni ale sale care există deja.

TRT va transmite versiunea Euronews în turcă în peste 17 milioane de locuinţe în Turcia şi în ţările vorbitoare ale acestei limbi, din regiune.

"Suntem încântaţi să urăm bun-venit TRT şi să lucrăm cu acest partener de prestigiu, care ne permite să extindem distribuţia şi audienţa Euronews în zonele vorbitoare de limba turcă şi să oferim o acoperire mai bună evenimentelor din această parte a lumii", a declarat Philippe Cayla, Chairman al boardului executiv al Euronews.

"TRT a făcut pasul important de a deveni unul dintre acţionarii majori ai Euronews (...). Cred că acest parteneriat nu numai că va ajuta procesul de accedere a Turciei la UE, dar va însemna mai multă acoperire a evenimentelor şi o mai mare promovare pentru Turcia, urmând să aducă beneficii substanţiale în ceea ce priveşte informarea comună şi schimbul de experienţă între cele două organizaţii", a spus Ibrahim Sahin, General Director TRT.

Euronews s-a lansat la 1 ianuarie 1993, ca primul canal de ştiri european multilingv. În prezent, postul emite în nouă limbi în toată lumea, având ca principali competitori CNN şi BBC World. Euronews este deţinut de un consorţiu de state europene dintre care acţionarii principali sunt Franţa, Elveţia, Italia şi Rusia.

Din 4 mai 2009, funcţia de director editorial al Euronews este ocupată de jurnalistul român Lucian Sârb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici