Radu Cosaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti, a murit

  • Radu Cosaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti, s-a stins din viaţă noaptea trecută la Spitalul „Elias” din Bucureşti, a transmis Asociaţia Presei Sportive din România într-un comunicat.
  • Decanul presei sportive româneşti avea 92 de ani.
1502 afișări
Imaginea articolului Radu Cosaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti, a murit

Sursa foto: Asociaţia Presei Sportive din România

Radu Cosaşu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiind fiul lui Isac Rohrlich, contabil, şi al Melaniei (născută Wassermann).

A fost scriitor, unul dintre cei mai apreciaţi autori români de nuvele, dar şi jurnalist sportiv.

După ce a absolvit liceul la Bucureşti (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).

A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950),a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria “adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susţinând că literatura trebuie să înfăţişeze “adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. Colaborează la diverse reviste şi publică numeroase volume de nuvele sau romane.

După 1989 a fondat alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea revista de cultură Dilema (astăzi, Dilema veche) şi a colaborat la diverse alte publicaţii, informează Asociaţia Presei Sportive din România.

De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume, printre care amintim „Maimuţele personale”, „Un august pe un bloc de gheaţă”, „Poveşti pentru a-mi îmblânzi iubita” etc., cinci dintre ele fiind incluse în ciclul „Supravieţuiri”.

A scris povestiri cu un marcant caracter autobiografic, literatura sa având un filon eseistic foarte pronunţat.

A fost rubricant al ziarului Sportul, al revistei Cinema (inclusiv redactor) şi al României literare, fost redactor-şef la Fotbal Plus, redactor al revistei Dilema veche şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

Radu Cosaşu a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1975), cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), cu Premiul Naţional pentru Literatură (2007), cu Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

Anul trecut, seniorul Radu Cosaşu, editorialist GSP, a fost răsplătit de Asociaţia Presei Sportive cu premiul „Aurel Neagu” pentru întreaga carieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici