Rafale puternice de vânt, inundaţii şi polemici - Festivalul de la Cannes se deschide miercuri

Festivalul de Film de la Cannes îşi desface miercuri covorul roşu pentru cineaşti din lumea întreagă, printre care Alejandro Gonzalez Inarritu, Mike Leigh, Abbas Kiarostami, Woody Allen şi Nikita Mihalkov, pe o Croazetă inundată de ape, măturată de vânturi puternice şi animată de polemici vivace.

38 afișări
Imaginea articolului Rafale puternice de vânt, inundaţii şi polemici - Festivalul de la Cannes se deschide miercuri

Rafale puternice de vânt, inundaţii şi polemici - Festivalul de la Cannes se deschide miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri, două staruri australiene - Russell Crowe şi Cate Blanchett - strâng rândurile pentru spectaculosul film de aventuri "Robin Hood", de Ridley Scott, care va deschide cea de-a 63-a ediţie a celebrului festival.

De asemenea, pe covorul roşu, în prima seară a festivalului, vor păşi membrii juriului, al cărui preşedinte este anul acesta celebrul regizor Tim Burton. Astfel, printre starurile din juriu se numără actorii Benicio del Toro, Kate Beckinsale şi Giovanna Mezzogiorno, precum şi muzicianul Alexandre Desplat.

Printre cele mai aşteptate filme din acest an pe Croazetă se numără cele mai recente producţii ale regizorilor americani Woody Allen şi Oliver Stone, şi anume "You will meet a tall dark stranger", respectiv "Wall Street 2". De asemenea, în afara competiţiei va rula portretul-fluviu realizat de francezul Olivier Assayas teroristului Carlos Şacalul, în cea mai recentă peliculă a sa, "Carlos the Jackal", care are o durată de 5 ore şi 33 de minute, fiind produsă de postul de televiziune francez privat Canal Plus.

Dar, pelicula care promite să stârnească cea mai mare vâlvă pe Croazeta aflată deja sub avertizări de furtună este cea a franco-algerianului Rachid Bouchareb - "Hors-la-loi", care vine la Cannes la patru ani după ce actorii din pelicula sa "Indigènes" - ce prezenta atitudinea discriminatoare a Franţei faţă de nord-africanii care au luptat alături de ea în al Doilea Război Mondial - au primit un premiu colectiv pentru interpretare.

O polemică a stârnit şi cineastul noului val francez Jean-Luc Godard, care, la 79 de ani, îşi va prezenta la Cannes, în afara competiţiei, pelicula "Film Socialisme", disponibil şi prin sistem video-on-demand, o lovitură dată sistemului de distribuţie clasic. Filmul lui Godard "Le Petit Soldat", realizat în 1959, a fost interzis până la terminarea războiului din Algeria, în 1963, iar deputatul Jean-Marie Le Pen, care încă nu ajunsese liderul extremei dreapta franceze, a cerut atunci expulzarea cineastului elveţian.

O pagină de istorie prezintă şi pelicula "Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois, cu Lambert Wilson, o peliculă inspirată din asasinatul călugărilor de la Tibéhirine, din sudul Algeriei, în 1996.

Competiţia din acest an numără cineaşti cunoscuţi, cum ar fi Abbas Kiarostami, Alejandro Gonzalez Inarritu, Daniele Luchetti şi Lee Chang-dong, sau mai puţin cunoscuţi, cum ar fi Wang Xiaoshuai şi Mahamat-Saleh Haroun, toţi luptându-se pentru trofeul Palme d'Or, câştigat anul trecut de "Panglica albă/ Das Weisse Band", în regia cineastului Michael Haneke.

Anul acesta, România este reprezentată în secţiunea Un Certain Regard de peliculele "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean. Totodată, România va fi reprezentată în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes de scurtmetrajul "Căutare/ Quest", de Ionuţ Piţurescu.

Ediţia a 63-a a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 12 - 23 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici