RCS&RDS, obligat de CNA să introducă şi în grilele sale digitale din Arad televiziunea West TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să impună companiei RCS&RDS să introducă şi în grilele sale digitale din Arad televiziunea regională West TV, care este obligatorie la retransmisie pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry".

400 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS, obligat de CNA să introducă şi în grilele sale digitale din Arad televiziunea West TV

RCS&RDS, obligat de CNA să introducă şi în grilele sale digitale din Arad televiziunea West TV (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, mai multe sesizări, între care şi cele de la societatea Astra Vagoane Călători SA şi de la Forumul Democrat al Germanilor din Arad, privind nepreluarea televiziunii West TV Arad în reţelele digitale ale operatorului de cablu RCS&RDS.

Societatea Astra Vagoane Călători SA deţine licenţa audiovizuală a televiziunii West TV. Asociaţii societăţii sunt: Tristar SRL - 51%, Valer Blidar - 44,91% şi alţi acţionari, persoane fizice - 4,09%.

La şedinţa CNA de joi au fost prezenţi şi Ando Andrei, directorul general al West TV, şi Vasile Blidar, director adjunct.

Aceştia au precizat că, în Arad, West TV este difuzată în reţeaua analogică a RCS&RDS, însă nu şi în cea digitală. "În ultimul an şi jumătate am primit câteva mii de sesizări de la oameni care doresc să ne recepţioneze. Este o situaţie de concurenţă neloială între televiziunile care se află în grila digitală şi cele care sunt doar în grila analogică", au spus aceştia.

"De cinci ani, West TV este în pachetul «must-carry» (...) Principiul «must-carry» funcţionează şi pe digital, dar doar teoretic", a spus în şedinţa CNA Ando Andrei, precizând că, în trecut, West TV a mai avut o problemă cu RCS&RDS, care a scos această televiziune şi din grilele sale analogice, însă atunci CNA a intervenit şi situaţia s-a rezolvat. În fapt, pe 14 decembrie 2011, CNA a aplicat o amendă record - 100.000 de lei - companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, pentru că a scos din grilă, în Arad, televiziunea regională West TV, un post care este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry".

În şedinţa CNA de joi, Ando Andrei a spus că West TV are din nou probleme cu RCS&RDS. "Ne exprimăm dorinţa de a intra în normalitate la întregul perimetru şi să fim transmişi şi în grila digitală. În zona de vest, acolo unde noi emitem, grila digitală câştigă tot mai mult teren. Este un foarte mare disconfort pentru telespectatori, care nu ştiu să schimbe mufele între ele (pentru a trece de la analogic la digital, n.r.), mulţi telespectatori nici nu au tehnologia necesară. Iar faptul că nu suntem şi în grilele digitale ne creează mari prejudicii în relaţia cu telespectatorii noştri", a spus Ando Andrei în şedinţa CNA.

El a spus că West TV are capacitatea de a transmite programe şi digital, nu doar analogic, deţinând echipamentele necesare în acest sens. "Noi nu avem o problemă cu RCS&RDS. Din păcate, la nivelul Aradului, nici aţi operatori nu respectă principiul «must carry», de pildă, Romtelecom (care s-a rebranduit în Telekom, n.r.). Solicitarea noastră este ca acest principiu să se refere şi la digitală, pentru că altfel creează dezavantaje foarte mari şi chiar o concurenţă neloială cu alţi doi operatori care activează pe aceeaşi piaţă", a mai spus Ando Andrei.

În schimb, potrivit reprezentanţilor West TV, compania de telecomunicaţii UPC distribuie această televiziune, şi în grilele analogice şi în cele digitale.

La rândul său, Vasile Blidar a spus că West TV este o televiziune axată pe emisiuni cu profil cultural şi cu programe dedicate minorităţilor naţionale. "Proiectul nostru de viitor este ca din televiziune regională să ne transformăm în euroregională. Suntem recepţionaţi în Serbia, vrem să ne dezvoltăm şi în Ungaria şi ne propunem să mergem chiar mai departe, pe zona Ucraina", a spus Vasile Blidar.

Reprezentanţii West TV au mai spus că televiziunea a făcut foarte mari investiţii, acestea ridicându-se în total la circa 10 milioane de euro.

Potrivit acestora, recent, reprezentanţii West TV au semnat un contract cu reprezentanţii regretatului regizor Geo Saizescu, în valoare de 22.000 de euro, pentru difuzarea de filme româneşti.

Reprezentanţii West TV au mai spus că reprezentanţii RCS&RDS le-au solicitat să achiziţioneze anumite echipamente pentru difuzarea în sistem digital. "Au costat peste 10.000 de euro şi le-am achiziţionat, dar tot nu ne-au inclus în grila digitală. Acea solicitare a lor era în urmă cu doi ani de zile, dar nici măcar nu primim răspuns la adresele noastre", au explicat reprezentanţii West TV.

De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în şedinţa CNA de joi, a declarat că RCS&RDS nu are nicio problemă cu televiziunea West TV.

El a spus West TV este retransmisă în grila analogică a RCS&RDS din Arad, însă în digital televiziunea nu poate fi retransmisă pentru că nu deţine echipamentul necesar pentru a fi difuzată. "Nu au echipamentul necesar", a susţinut Lucian Mihai în faţa CNA.

Însă reprezentanţii West TV au spus că au toate echipamentele necesare, dar RCS&RDS nu ţine cont de ele.

În urma discuţiilor, CNA a decis să someze RCS&RDS să intre în legalitate în 30 de zile în privinţa West TV, fapt care implică obligarea operatorului de cablu de a include această televiziune şi în grila sa digitală de la Arad.

Propunerea a fost făcută de membrul CNA Gabriel Tufeanu şi a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu), în timp ce Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea au votat "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici