Realitatea Media: ANAF acţionează la comandă politică

Realitatea Media transmite, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că este "ţinta unor presiuni constante din partea actualei puteri politice" şi că ANAF acţionează "la comandă politică", "dezinformând public" că la societatea controlată de Sorin Ovidiu Vântu s-ar fi făcut "evaziune fiscală".

37 afișări
Imaginea articolului Realitatea Media: ANAF acţionează la comandă politică

Realitatea Media: ANAF acţionează la comandă politică

"În ultimele şase luni, compania Realitatea Media SA este ţinta unor presiuni constante din partea actualei puteri politice. Astfel, imediat după alegerile prezidenţiale de anul trecut, mai exact pe 10 decembrie 2009, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a demarat un control general care continuă şi astăzi", se arată în comunicatul Realitatea Media.

Societatea controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu face trimitere la un comunicat remis presei joi de către ANAF, potrivit căruia inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au constatat "elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală" în timpul controlului realizat la Realitatea Media, nefinalizat încă, şi au sesizat organele de urmarire penală.

"Într-un comunicat trimis astăzi, ANAF continuă seria abuzurilor împotriva companiei noastre şi cu iresponsabilitate maximă afirmă că «se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală». Nu numai că ANAF nu are competenţa să stabilească dacă o faptă este sau nu infracţiune dar, acţionând la comandă politică, aceeaşi instituţie a statului dezinformează public că la Realitatea Media s-ar fi făcut evaziune fiscală. Nu mai departe de 27 februarie 2009, ANAF concluziona printr-un act de control că aceleaşi practici de plată utilizate de Realitatea Media cât şi de întreaga presă din România erau perfect legale, prin urmare nu s-a constatat atunci niciun fel de prejudiciu. De altfel, practica plăţii pe drept de autor este una comună în toată industria media din România", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, "comanda politică primită de ANAF este dovedită clar de faptul că, în urmă cu doar două zile, Ministrul Elena Udrea preciza într-o emisiune în direct la Realitatea TV suma exactă pe care Realitatea Media ar datora-o statului român, deşi ANAF a anunţat clar că acest control este încă în desfăşurare şi toate aceste informaţii intră sub incidenţa secretului fiscal". "Mai mult, niciunul dintre reprezentanţii legali ai companiei noastre nu a fost înştiinţat până acum în legătură cu această sumă", se spune în comunicat.

"Aşa cum am mai precizat, au existat mai multe scurgeri de informaţii şi documente care intră sub aceeaşi incidenţă a secretului fiscal şi care au apărut în media apropiată puterii în ultima perioadă. Realitatea Media atenţionează opinia publică de faptul că, pentru prima oară după Revoluţie, se află în faţa unui abuz fără precedent al puterii politice împotriva unei instituţii media. Compania noastră nu se va lăsa intimidată şi va sesiza instanţele competente", se mai afirmă în comunicatul Realitatea Media.

ANAF a anunţat, joi, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că a sesizat organele de umărire penală în cazul controlului la Realitatea Media.

"Precizăm că, în prezent, inspecţia fiscală generală la S.C. Realitatea Media SA este în derulare, iar în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală, până la finalizarea inspecţiei fiscale se pot întocmi acte privind constatările preliminare, care au caracter bilateral, cum sunt procesele verbale în care sunt consemnate stări de fapt fiscale. Astfel, având în vedere faptul că pe parcursul verificărilor, organele fiscale au constatat că societatea nu a evidenţiat, calculat şi plătit obligaţiile fiscale datorate, prejudiciind în acest fel bugetul general consolidat, a fost întocmit procesul verbal de control bilateral, înregistrat la Realitatea Media sub nr. 4103/11.03.2010. Totodată, având în vedere faptul că aspectele constatate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală au fost sesizate organele de urmărire penală", se arată în comunicatul ANAF, remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Instituţia precizează că inspecţia fiscală parţială la S.C. Realitatea Media SA s-a declanşat în 28 septembrie 2009, în urma solicitării societăţii de rambursare a taxei pe valoare adaugată, înscrisă în decontul aferent lunii iunie 2009, depus în 22 iulie 2009.

ANAF menţionează, "din datele existente la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna august 2009, societatea figura în procedura de deschidere a insolvenţei, fapt ce constituie potrivit OMFP nr.1857/2007 cap. 3, pct. 4, lit. b), element de risc fiscal ridicat, iar pe cale de consecinţă rambursarea TVA se realizează după efectuarea inspecţiei fiscale".

Potrivit ANAF, în timpul inspecţiei parţiale s-a constatat că "societatea înregistra la sfârşitul anului 2008 pierdere fiscală semnificativă", că obligaţiile fiscale reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului general consolidat declarate de societate au un "cuantum redus", iar "tranzacţiile economico-financiare derulate cu persoane afiliate constând în cumpărări şi vânzări de bunuri şi prestări de servicii" au un "volum semnificativ". Din aceste motive, inspecţia parţială s-a transformat în inspecţie fiscală generală, conform OG nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

"Inspecţia fiscală generală la S.C.Realitatea Media SA se efectuează în prezenţa reprezentanţilor legali desemnaţi de contribuabil, astfel că A.N.A.F., conform art.107 din Codul de Procedură Fiscală, informează permanent contribuabilul asupra constatărilor efectuate în timpul controlului", explică ANAF în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici