Realitatea TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminare pe considerente de sex

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei Realitatea TV, din cauză că jurnalistul Rareş Bogdan a făcut câteva afirmaţii referitoare la Monica Macovei şi Elena Udrea, care au fost discriminatoare pe considerente de sex, după cum au considerat membrii CNA.

469 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminare pe considerente de sex

Realitatea TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminare pe considerente de sex

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Ştirile de la ora 14.00" difuzată la Realitatea TV pe 2 septembrie.

În respectiva emisiune, realizatorul Rareş Bogdan a comentat telefonic afirmaţii făcute de preşedintele României şi de premier în legătură cu exploatarea de la Roşia Montană. În acest context, Rareş Bogdan a spus: "Traian Băsescu ne spunea tot la intervenţii acum vreo două ore cât de grozave sunt cele două dive pe care le are - una blondă şi una brunetă. Monica Macovei şi Elena Udrea. E dureros pentru România că are de ales între nişte personaje fără forţă, fără puterea de a-şi asuma anumite lucruri, fără strategii - deci, mă refer la Victor Ponta, de cealaltă parte alternativa absolut sinistră - nişte muieri care ar trebui să-şi vadă liniştite de orice altceva decât de a mai critica fad, lipsit de consistenţă, un Guvern oricum suficient de prost".

În urma difuzării respectivei emisiuni, CNA a primit o reclamaţie, potrivit căreia afirmaţia lui Rareş Bogdan "este de neacceptat pentru un ziarist". "Este o atitudine care trebuie semnalată şi Parchetului, fiind vorba de batjocorirea şi discriminarea acestor persoane pe motiv de sex - discriminare care este prevăzută până la cel mai înalt nivel legislativ în România - Constituţia - care interzice în mod expres acest lucru", se spune în reclamaţia primită de CNA.

Pe de altă parte, Rareş Bogdan a fost prezent în faţa membrilor CNA în şedinţa din 29 octombrie, spunând că regretă afirmaţiile făcute cu privire la femei în emisiunea "Ştirile de la ora 14.00" din 2 septembrie. El a precizat că a greşit făcând respectivele afirmaţii.

În şedinţa de joi, membrii CNA au decis să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV, pentru afirmaţiile lui Rareş Bogdan. Sancţiunea, propusă de Radu Călin Cristea, a fost aprobată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Valentin Jucan şi Monica Gubernat).

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 47, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie".

Alte două propuneri - somaţie publică (făcută de Valentin Jucan, pentru aceeaşi emisiune "Ştirile de la ora 14.00") şi amendă de 10.000 de lei (făcută de Florin Gabrea, atât pentru emisiunea "Ştirile de la ora 14.00", dar şi pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului în emisiunile "Jocuri de putere", moderate de Rareş Bogdan şi difuzate pe 8 şi 14 august) nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici