Realitatea TV, amendată de CNA din cauza lui Dinescu

CNA a amendat, joi, cu 10.000 de lei postul Realitatea TV, pentru emisiunea "Tănase şi Dinescu" din 15 mai, în care Mircea Dinescu a afirmat că, în trei-patru săptămâni, Daniel Dăianu va fi premierul României, fapt care încalcă legislaţia audiovizuală privind "informarea corectă".

63 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, amendată de CNA din cauza lui Dinescu

Realitatea TV, amendată de CNA din cauza lui Dinescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Tănase şi Dinescu" difuzată pe data de 15 mai de Realitatea TV. Emisiunea a fost difuzată de la ora 22.00, în direct, Stelian Tănase a fost gazda emisiunii, invitatul său permanent fiind Mircea Dinescu.

Potrivit CNA, la începutul emisiunii, Mircea Dinescu a spus că "politica se duce pe sub masă" şi că în România va fi un nou prim-ministru. "În curând vom avea un nou prim-ministru. Asta e bomba, da. Liberal. Imediat după alegerile (...) Băsescu a găsit, cineva i-a dat o idee care e destul de tare (...) Daniel Dăianu va fi prim-ministru al României, peste vreo trei săptămâni, probabil, patru săptămâni", a spus Mircea Dinescu în emisiune.

Stelian Tănase nu a întrebat care sunt sursele acestei informaţii, potrivit CNA.

În aceeaşi emisiune, Stelian Tănase l-a întrebat pe Mircea Dinescu dacă Traian Băsescu a "bătut palma" cu Viorel Hrebenciuc. "Măi, ei se înţeleg oricum. Să nu ne luăm după chestia asta (...) Sunt doi golani. Unul mai simpatic decât celălalt...", i-a răspuns Dinescu.

În acest context, moderatorul Stelian Tănase nu a intervenit, potrivit CNA.

"Avem de-a face cu o dezinformare. Se face această afirmaţie care nu este conformă cu realitatea constituţională. Se aruncă pe piaţă un zvon. Moderatorul nu cere niciun fel de explicaţii, dimpotrivă, este glumeţ, zice "Se poate verifica la noapte" (...) Sunt doi intelectuali remarcabili care aruncă pe piaţă chestia asta, atunci la ce să mă aştept de la un post local?", a declarat Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

El a spus că postul Realitatea TV a încălcat art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", dar şi art. 71, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

În plus, potrivit lui Onisei, televiziunea a încălcat şi art. 42, alin. 4 din Cod - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Ioan Onisei a fost susţinut şi de Narcisa Iorga, membru al CNA. "Este vorba despre un zvon, care nu are niciun fel de fundament", a spus Iorga.

"Într-o ţară în care s-ar lua lucrurile mai în serios şi bursa ar funcţiona mai bine, o ştire de genul acesta ar cauza fluctuaţii serioase", a spus Christian Mititelu. "Eu cred că moderatorul are obligaţia să intervină tocmai pentru că este un moderator suficient de informat. Ca să acreditezi ideea că după alegeri (...), mi se pare totuşi o gogonată extraordinară care trece nesancţionată de către moderator", a spus Mititelu.

Gelu Trandafir, membru CNA, a fost de părere că "e o speculaţie". El a precizat că trebuie să se meargă mai departe cu explicaţiile, respectiv să se explice modul în care se poate schimba prim-ministrul.

"O să tot zboare astfel de scenarii", a fost de părere Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

La propunerea lui Ioan Onisei, CNA a decis să amendeze Realitatea TV cu 10.000 de lei.

De la începutul acestui an, postul Realitatea TV a primit mai multe amenzi pentru încălcarea art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului, dar şi a art. 71, alin. 1, şi a art. 42, alin. 4, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici