Regizorul Cristi Puiu, în "echipa de vis" a invitaţilor celor mai mari festivaluri de film

Regizorul român Cristi Puiu a fost inclus în "echipa de vis" a invitaţilor marilor festivaluri de film din lume, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Variety în rândul directorilor prestigioaselor evenimente.

40 afișări
Imaginea articolului Regizorul Cristi Puiu, în "echipa de vis" a invitaţilor celor mai mari festivaluri de film

Regizorul Cristi Puiu, în "echipa de vis" a invitaţilor celor mai mari festivaluri de film (Imagine: Mediafax Foto)

Publicaţia Variety a realizat un sondaj în rândul a 17 directori ai celor mai mari festivaluri de cinema din lume, întrebându-i pe aceştia care sunt regizorii pe care şi-ar dori cel mai mult să îi invite în programul lor.

Festivalurile reprezentate de participanţii la sondaj sunt acreditate de Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films. Printre evenimentele acreditate se numără Festivalul de la Cannes, Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Locarno şi Festivalul de la Veneţia.

Selecţia a fost realizată în funcţie de mai mulţi factori. În primul rând, o mare influenţă a avut-o reputaţia artistică a regizorului, dar a contat şi numărul de filme realizate, fără susţinerea unor staruri în distribuţie. De asemenea, au fost luaţi în considerare şi regizorii tineri, cu filme promiţătoare.

Directorii de festivaluri au fost rugaţi să selecteze cel puţin cinci nume din fiecare categorie. Astfel, pe locul întâi s-a clasat Martin Scorsese, devenit cel mai dorit potenţial invitat al oricărui festival. Pe locul al doilea s-a situat regizorul Quentin Tarantino. "Cinematografia românească ar putea să fie la modă acum, dar doar unul din reprezentanţii săi, Cristi Puiu, a ajuns în acest top", notează Variety.

Cel mai recent film al cineastului român, "Aurora", a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta. "Marfa şi banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu şi marchează, potrivit opiniei majorităţii criticilor, începutul noului val cinematografic românesc. După "Marfa şi banii", Cristi Puiu a realizat drama "Moartea domnului Lăzărescu", care i-a adus marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici