Regizorul Marian Crişan: La scenariul "Valea mută" (HBO) m-a atras tematica controversată - FOTO

Regizorul seriei "Valea mută", Marian Crişan, a declarat că a fost atras de acest proiect HBO pentru "intriga interesantă" din scenariu: "are ceva controversat ca tematică în el - această situaţie în care doi băieţi care se îndrăgostesc şi ajung să devină martori într-un caz de crimă".

11853 afișări
Imaginea articolului Regizorul Marian Crişan: La scenariul "Valea mută" (HBO) m-a atras tematica controversată - FOTO

Regizorul Marian Crişan: La scenariul "Valea mută" (HBO) m-a atras tematica controversată - FOTO

"Acest proiect m-a atras pentru că are o intrigă foarte interesantă, are ceva controversat că tematică în el. Acesta situaţie în care doi băieţi care se îndrăgostesc şi ajung să devină martori într-un caz de crimă mi-a plăcut de când am citit scenariul. Dar în special motivul lucrurilor ascunse – băieţii ascund faţă de familie, faţă de societate, faptul că îşi descoperă sexualitatea, ascunzând şi ceea ce ştiu despre crimă – e o premisă foarte intrigantă şi interesantă pentru a face un film" a declarat Marian Crişan, regizorul primei serii HBO Europe realizate în România, "Valea Mută", pe platoul de filmare din Braşov

Despre Marian Crişan, actorul Vlad Bălan (care interpretează rolul lui Horia, unul din tinerii martori la crimă) a declarat "Noi îi spunem Şerifu' ", făcând referire la o glumă de platou.

Seria va avea patru episoade şi este o adaptare a unui format norvegian ("Øyevitne/ Eye Witness"), cu un scenariu semnat de Cristian Barna.

Povestea are două fire narative majore, cea a personajelor principale adulte (interpretate de Rodica Lazăr şi Emilian Oprea), care implică investigaţia unei crime, şi cea a celor doi băieţi adolescenţi (interpretaţi de Theodor Şoptelea şi Vlad Bălan), martori ai crimei.

Seria de patru episoade este un amestec de dramă, thriller şi acţiune. Filmările s-au derulat predominant în Braşov şi s-au încheiat zilele trecute.

Întrebat care e diferenţa dintre "Valea Mută" şi orginalul, Marian Crişan a răspuns: "În primul rând există o diferenţă la nivelul relaţiilor dintre personaje. Personajele noastre sunt ancorate în realitatea românească şi există anumite coordonate româneşti – problematica homosexualităţii, poliţie, DIICOT. Şi am încercat să fim cât mai cinstiţi cu realitatea".

Totuşi, acesta a precizat: "Nu reprezintă o critică a societăţii româneşti. O să vedeţi o parte pozitivă şi optimistă a forţelor de ordine. Pentru ca nu e neapărat un film realist. Nu există un realism social, cum poate găsim în cinema. Aici vedem forţe speciale care se ocupă de cazuri undercover, care lucrează profesionist şi sunt foarte bine coordonate. Nu există nimic caricatural sau cu ce ne-am obişnuit, cum ar fi tema corupţiei sistemului".

Referitor tot la diferenţa dintre producţia românească şi cea norvegiană, Andra Radu, producătorul creativ al HBO România, a explicat: "Formatul orginal are şase episoade. Noi am mers pe patru episoade. Am redus numărul pentru că povestea originală mergea pe nişte sub-plot-uri (intrigi secundare, n.r.) pe care noi nu ni le-am dorit şi care afectau povestea principală. Povestea principală ni s-a părut mult mai puternică şi am vrut să o brodăm cu elementele de flavour local".

"Plus că povestea principală pe care o aveau în cele două episoade în plus era puţin statică. Noi ne-am dorit o miniserie fulger, de patru episoade, în care totul să fie la limită", a adăugat Andra Radu.

"Propunerile de regizor mi-au revenit mie. Am ales trei", a mai spus producătorul creativ, susţinând că Marian Crişan "a fost cel mai compatibil" cu proiectul.

"Pentru fiecare head of department şi regizor, noi facem pitch-uri. E o competiţie deschisă. Regizorii primesc scenariul", a explicat Andra Radu procedura de selecţie, adăugând: "E vorba de cum reacţionează la scenariu. Selecţia e oarecum firească, în funcţie de ce au mai făcut. Vorbim de un anumit gen de proiect, nu mulţi regizori au făcut thriller în România. Marian tocmai făcuse «Orizont»".

"A fost vorba de reacţia la scenariu. Am vorbit cu regizorii – ce anume îi atrage, îi intrigă sau înţeleg din text, care ar fi abordarea lor, ce li se pare că nu funcţionează, mai ales că nu era vorba de varianta finală a scenariului. Care sunt temele principale. În reacţie mai intră entuziasmul – e foarte important, pentru că scenariile vin de la noi; noi ne asumăm paternitatea creativă a scenariilor. Ne-a interesat gradul de implicare, entuziasmul, în ce măsură şi-au dorit să facă acest proiect şi, foarte important, să fim cu toţii pe aceeaşi lungime de undă".

Castingul a fost coordonat de Central Casting. Marian Crişan, împreună cu echipa HBO: Andra Radu, producător creativ HBO România şi Johnathan Young, producător executiv HBO Europe, au hotărât actorii aleşi în proiect.

"Am avut emoţii vis-a-vis de copii pentru că există reguli când filmezi cu minori. Unul dintre cei doi tineri, Theodor Şoptelea, a împlinit 18 ani în timpul filmărilor. Alegerea lor a pornit de la faptul că am vrut să respectăm vârsta. Personajele lor sunt foarte complexe, iar provocarea era să poată duce rolul", a explicat producătorul creativ al HBO.

"Astăzi se filmează secvenţe cu un anumit grad de dificultate, fără dialog. Filmăm un accident cu multe unghiuri de filmare, schimburi de priviri, lucruri foarte migăloase, de detaliu (...) Se filmează cu două camere" a mai spus Andra Radu, explicând ce urmează să se întâmple jurnaliştilor prezenţi sâmbătă, 2 iulie, pe platoul de filmare din judeţul Braşov.

Întrebat despre casting, regizorul a explicat care sunt criteriile sale de selecţie a actorilor – "Eu nu caut actori cu experienţă, ci actori care se potrivesc cu rolurile şi, sigur, durează foarte mult castingul. Iar în perioada de casting se creează un fel de chimie între personaje care dup-aia, în film, se dezvoltă. Dar nu intru în filmare fără să fiu convins că personajele sunt jucate de actori în care cred şi, mai mult, actori care să-mi dea mie senzaţia că ei cred în poveste".

"Unul dintre personajele principale e o doamnă procuror care cred va fi memorabilă ca rol, pentru că e un rol puternic, un rol feminin care practic conduce această investigaţie, într-o lume în care bărbaţii sunt pretutindeni" a spus Marian Crişan despre rolul interpretat de Rodica Lazăr.

La întrebarea de ce "Valea Muta"? a răspuns Andra Radu: "Titlul e original. A fost un proces destul de lung, în care a participat toată echipă apropo de găsirea celui mai bun titlu care să reprezinte foarte bine conceptul şi, în acelaşi timp, să aibă ceva distinct şi să reprezinte şi locaţia".

"«Valea» este locul pe care ne aflăm acum (platoul de filmare din Braşov, n.r.). Este un nume fictiv, chiar dacă este vorba într-adevăr de o vale. Fiecare persoanj are o călătorie pe care o face. «Mută» - este un cuvânt care reflectă temele principale ale show-ului care ar fi: lipsa de comunicare, prejudecata şi un secret în jurul căruia se construieşte toată povestea", a adăugat aceasta, explicând sintagma folosită ca titlu.

Ideea acestei producţii "a venit dinspre partea executivă, dinspre Londra, nu a fost o idee locală", a mai spus Andra Radu, precizând că "locală a fost analiza", răspunsul dat de HBO România fiind "putem face povestea, e credibilă, o putem adapta".

Referitor la alte date tehnice, producătorul creativ a explicat că scenele de acţiune au fost filmate în Braşov, iar în Bucureşti s-au filmat interioare (sediul DIICOT, spitalul, cimitirul), fiind vorba despre "o decizie legată de producţie". Dezvoltarea scenariului a durat un an. Preproducţia a durat trei luni şi apoi au început filmările, iar în paralel s-a realizat postproducţia.

Premiera miniseriei "Valea Mută" va avea loc în toamnă şi va avea o încadrare care vizează publicul general, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor televiziunii.

Seria de patru ore "Valea Mută" ar urma să fie disponibilă abonaţilor HBO Europe din 19 ţări, printre care şi Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Republica Moldova, Slovenia, Croaţia, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca – potrivit unui articol publicat de Hollywood Reporter la începutul lunii iulie, în care sunt citate declaraţiile oferite de Antony Root, Executive Vice President Original Programming & Production la HBO Europe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici