Regizorul spectacolului de kabuki "O oglindă a Osakăi", mulţumit de primirea publicului sibian

Regizonul japonez Kushida Kazuyoshi, care a pus în scenă spectacolul de kabuki "O oglindă a Osakăi", prezentat, joi seară, în cadrul FITS, a declarat că publicul de la Sibiu a fost extrem de călduros şi primitor şi că s-a arătat interesat încă de la început de ceea ce avea să se întâmple în piesă.

41 afișări
Imaginea articolului Regizorul spectacolului de kabuki "O oglindă a Osakăi", mulţumit de primirea publicului sibian

Regizorul spectacolului de kabuki "O oglindă a Osakăi", mulţumit de primirea publicului sibian (Imagine: Mediafax/AFP)

"Publicul de pretutindeni este extrem de diferit. La Berlin, de exemplu, în prima seară, spectatorii au fost extrem de refractari la început, după care s-au relaxat şi au gustat fiecare moment. La Sibiu, din contră, oamenii au fost deschişi încă de la început. Cu toţii, însă, până la finalul piesei ajung să aplaude frenetic şi asta este mulţumirea noastră", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Kushida Kazuyoshi.

Regizonul japonez Kushida Kazuyoshi a mai spus că, în cazul în care "nu sunt ancorate în realitate, spectacolele de kabuki îşi pierd din vitalitate". Din acest motiv, a spus el, artiştii tradiţionali japonezi au apelat la colaborarea cu un regizor, lucru ce contravine tradiţiei spectacolelor de kabuki, iar acesta a introdus în piesă elemente ce ţin de modernitate, pe lângă cele tradiţionale, care se joacă de peste 400 de ani.

"Există în kabuki nişte forme de expresie bine stabilite, la care actorii nu au cum să renunţe, de aceea adaptarea modernă este foarte greu de realizat. În plus, aceste elemente tradiţionale sunt încă extrem de gustate de publicul din Japonia, de aceea cel puţin o dată pe lună sunt prezentate astfel de spectacole tradiţionale. Eu am descoperit însă în kabuki probleme apropiate de cele din zilele noastre şi le-am folosit pentru a da o nouă formă spectacolelor de kabuki şi de a le apropia de teatrul modern", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, regizorul Kushida Kazuyoshi.

El a apreciat că şi orizontul de aşteptare al publicului s-a modificat puţin, pentru că, în urmă cu zece ani, când a regizat primul spectacol de kabuki, reacţia generală în Japonia la vederea spectacolului a fost: "Asta nu este kabuki".

În mod tradiţional, spectacolele de kabuki sunt susţinute doar de către bărbaţi care moştenesc din familie rolul de actori. Piesa se pune în scenă fără ajutorul unui regizor, în sensul european al cuvântului, iar valoarea spectacolului este dată de simboluri şi calităţile artiştilor.

"Artiştii nu numai că dăruiesc publicului din capacităţile lor artistice, dar se şi încarcă cu energiile pe care oamenii din sală le emit. De aceea reacţia publicului şi participarea lui este foarte importantă", a mai spus Kushida Kazuyoshi.

Prima seară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în faţa publicului o piesă de teatru tradiţional japonez, jucată de 75 de artişti, a cărei punere în scenă a costat două milioane de euro. Câteva sute de spectatori au umplut spaţiul neconvenţional - o hală industrială -, dedicat spectacolului de kabuki.

Spectacolul a început la ora 22.00 şi i-a ţinut cu sufletul la gură câteva ore pe spectatorii prezenţi în sală, care, la final, au aplaudat frenetic şi i-au rechemat la rampă de câteva ori pe actorii japonezi.

Spectacolul "O oglindă a Osakăi" a fost jucat în totalitate în limba japoneză, iar pe scenă au urcat doar bărbaţi, aşa cum cere tradiţia. Spectatorii au fost fascinaţi de combinaţia de actorie, dans tradiţional şi arte marţiale şi au apreciat kimonourile japoneze pline de culoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici