Reprezentanţii festivalurilor europene au lansat o petiţie online în favoarea lui Jafar Panahi

Reprezentanţi ai marilor festivaluri europene şi ai mai multor asociaţii cinematografice au lansat o petiţie online prin care solicită eliberarea imediată a cineastului iranian Jafar Panahi, informează variety.com.

22 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii festivalurilor europene au lansat o petiţie online în favoarea lui Jafar Panahi

Reprezentanţii festivalurilor europene au lansat o petiţie online în favoarea lui Jafar Panahi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Thierry Fremaux, directorul Festivalui de la Cannes, este unul dintre primii reprezentanţi din industria cinematografică care au semnat această petiţie online, după apariţia în presă, luni, a informaţiei potrivit căreia regizorul Jafar Panahi, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat la şase ani de închisoare de un tribunal iranian. Panahi este acuzat de "propagandă împotriva sistemului", împreună cu cineastul Mohammad Rasoulof. Autorităţile iraniene i-au interzis, totodată, regizorului Jafar Panahi să călătorească în străinătate, să regizeze filme, să scrie scenarii de film şi să acorde interviuri timp de 20 de ani.

Avocaţii celor doi cineaşti iranieni au anunţat deja că vor face recurs.

Printre asociaţiile cinematografice care susţin petiţia şi care cer anularea sentinţei se numără Cinematheque Francaise, Forum des Images, Cahiers du Cinema, organizatorii Festivalului de la Veneţia, organizatorii Festivalului de la Locarno şi Cinematheque Suisse.

"Adevărul este că Pahani este nevinovat, iar singura lui «crimă» este faptul că şi-a dorit să îşi exercite profesia de cineast în Iran", afirmă semnatarii petiţiei.

La rândul ei, Federaţia regizorilor europeni de film, condusă de Istvan Szabo, consideră că sentinţa autorităţilor iraniene este "o încercare ruşinoasă de a reduce la tăcere un regizor de film".

Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care l-a invitat pe regizorul iranian în juriul celei de-a 61-a ediţii a evenimentului, ce va avea loc în perioada 10 - 20 februarie 2011, a declarat: "Este şocant faptul că un regizor renumit şi premiat este pedepsit pentru opera sa artistică".

În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran.

În mai, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei.

Jafar Panahi a fost într-un fel "adoptat", în mai, de Festivalul de la Cannes, care l-a invitat să participe în calitate de membru al juriului şi care a păstrat, simbolic, un scaun gol în juriu, cu ocazia ceremoniei de deschidere şi a celei de închidere, unde regizorul iranian nu a putut să participe, fiind reţinut de autorităţile din ţara sa.

În acea perioadă, numeroase personalităţi de prim rang din lumea filmului - Robert Redford, Steven Spielberg, Michael Moore şi Oliver Stone - au solicitat eliberarea imediată a regizorului iranian.

Cineastul a fost împiedicat să meargă şi la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie, paşaportul fiindu-i revocat de către autorităţile iraniene.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de două ori şi la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici