România, reprezentată de autori valoroși la Târgul de carte de la Praga

Publicat: 15 05. 2025, 11:34
Actualizat: 15 05. 2025, 11:43

Standul României se află în Hala B, dedicată expozanților internaționali, la poziția KB303, în cadrul spațiului expozițional Výstaviště, informează Ministerul Culturii în comunicatul de presă publicat.

Invitatul de onoare al târgului este Portugalia. Motto-ul ediției din acest an este „30! Energia tinerilor – înțelepciunea cărților!”

Partenerii Ministerului Culturii în organizarea prezenței la acest eveniment sunt Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții, Asociația Editorilor din România și Diasporacitește.eu.

Autorii invitați de către Ministerul Culturii sunt Adina Rosetti, Elise Wilk și Adrian Alui Gheorghe. Moderarea şi traducerea evenimentelor vor fi asigurate de ICR Praga, prin Libuše Valentová, Jitka Lukešová și Jarmila Horáková.

Adina Rosetti,„ inventatoarea” de povești pentru cei mici

După ce a debutat cu literatură pentru adulți, Adina Rosetti a descoperit că îi place să inventeze povești pentru cei mici. A publicat 12 cărți pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate. Domnișoara Poimâine, unul dintre personajele sale cele mai cunoscute, se plimbă prin mai multe povești, pentru diferite vârste; câteodată e o fetiță curioasă și răsfățată (Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, Crăciunul Domnișoarei Poimâine), alteori o adolescentă rebelă (trilogia Cronicile Domnișoarei Poimâine). Adina Rosetti predă cursuri de storytelling și scriere creativă și este membru fondator și președinte al Asociației De Basm.

Elise Wilk, autoare brașoveancă cu texte montate și jucate în teatrele din România şi din străinătate

Elise Wilk este născută la Brașov într-o familie mixtă (germană și română), Elise Wilk este una din cele mai jucate autoare dramatice ale generației mai tinere din România.

În 2008, s-a numărat printre câştigătorii concursului „dramAcum5” cu primul ei text de teatru, S-a întâmplat într-o joi. De atunci, textele ei sunt montate în teatre din România şi din străinătate (Germania, Austria, Elveția, Franța, Italia, Grecia, Cipru, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Cehia, Polonia, Finlanda, Serbia), fiind traduse până acum în 15 limbi și publicate în opt țări..

Adrian Alui Gheorghe, poet, prozator și eseist decorat de către Președinția României

Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești/ Neamț. Doctor în filologie din anul 2004. Poet, prozator, eseist. Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anul 2001, pentru volumul de poezie „Îngerul căzut” şi în anul 2015 pentru romanul „Laika”; Are mai multe premii acordate pentru creațiile sale în materie de proză și poezie. I s-au conferit de către Președinția României Meritul Cultural în grad de Cavaler, grad A, în anul 2000 şi Meritul Cultural în grad de Ofiţer, grad A, în anul 2010.

De-a lungul carierei sale, Adrian Alui Gheorge a publicat numeroase volume precum Ceremonii insidioase (1985), Poeme în alb-negru (1987) sau, dintre cele mai recente, Comunitatea artistică (versuri, 2020), sau Nu-i mai așteptăm pe barbari (poezie, 2024). Autorul a scris și numeroase traduceri în volume de autor și în antologii, în limbile engleză, germană, italiană, cehă, suedeză, rusă…

Bogdan Crețu, nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

La invitația proiectului CELA (Connecting Emerging Literary Artists), respectiv a paricipării țărilor de limbă germană, autoarele Ioana Maria Stăncescu și Dana Grigorcea vor participa la o serie de evenimente în cadrul târgului.

De asemenea, vineri de la ora 18.00, la pavilonul Bohemia, va fi prezentat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Din partea României este nominalizat autorul Bogdan Crețu, care va vorbi despre romanul „Mai puțin decât dragostea”