S-a adoptat proiectul unei Biblioteci europene online

Membrii Comisiei de cultură din Parlamentul European au adoptat un raport privind crearea unei Biblioteci europene online multilingve, menită să faciliteze accesul la moştenirea culturală a continentului, informează EUObserver.

7 afișări
Imaginea articolului S-a adoptat proiectul unei Biblioteci europene online

S-a adoptat proiectul unei Biblioteci europene online

Membrii Comisiei de cultură au adoptat în unanimitate raportul "i2010: Easy access to European cultural heritage" propus de deputatul francez de centru-dreapta Marie-Hélène Descamps.

"Prin adoptarea în unanimitate a acestui raport, Comisia de educaţie şi cultură se arată clar în favoarea creării unei Biblioteci europene online, care să permită accesul la diversitatea şi bogăţia moştenirii culturale europene", a spus Descamps.

Raportul, care este unul non-legislativ, propune înfiinţarea unei biblioteci online cu punct de acces multilingv şi direct.

În prima etapă, se va crea accesul la materialele asupra cărora nu există drepturi de autor, majoritatea opere de dinainte de anul 1920. Pe termen lung, obiectivul bibliotecii online va fi să asigure acoperirea tuturor categoriilor culturale, inclusiv cu ajutorul materialelor audiovizuale.

În raport se cere şi dezvoltarea unor noi metode de finanţare, inclusiv parteneriate cu sectorul privat, pentru ca materialele recente, asupra cărora există drepturi de autor, să poată fi remunerate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici