S-a deschis Târgul Internaţional de Carte de la Beijing: România, ţară invitată de onoare

Cea de-a XXIII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing are loc între 24-28 august, în capitala chineză, târgul, întins pe o suprafaţă de 79000 mp, reunind 2400 de expozanţi din 86 de ţări, la standurile cărora sunt prezentate peste 300 000 de titluri şi peste 1000 de evenimente.

263 afișări
Imaginea articolului S-a deschis Târgul Internaţional de Carte de la Beijing: România, ţară invitată de onoare

S-a deschis Târgul Internaţional de Carte de la Beijing: România, ţară invitată de onoare

Târgul Internaţional de Carte se va desfăşura în Noul Centru Expoziţional din Beijing şi este organizat de către Administraţia Naţională pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi Tv, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.

La Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, România este ţară invitată de onoare alături de celelalte 15 ţări central şi est-europene. La standul României vor fi expuse peste 1200 de titluri de albume şi cărţi, apărute la 20 edituri româneşti, precum şi traduceri din autori români, publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Cărţile româneşti vor fi ulterior oferite, prin intermediul Ambasadei României, Institutului Cultural Român de la Beijing, Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Limbi şi Literaturi Străine, Beijing. Biblioteca Naţională a României pune la dispoziţia ICR peste 120 de titluri de carte, pentru o Expoziţie dedicată traducerilor din limbile chineză şi română.

Pentru ediţia 2016 a Târgului de la Beijing, programul de evenimente realizat de Institutul Cultural Român include lansări de carte, dintre care menţionăm volumul „Pas cu pas" de Klaus Iohannis, preşedintele României, prezentarea albumului Enescu: „Muzicianul de geniu în imagini", „Gramatica Limbii Române Contemporane", autor Dong Xixiao. Prezentarea de carte românească va fi însoţită de recitaluri ale maestrului Grigore Leşe şi ale violonistului Andrei Mihail, precum şi de interpretarea piesei de teatru „Angajare de clovn" de Matei Vişniec, în prezenţa autorului. Lista evenimentelor este completată de expunerea colecţiei filatelice a lui Alexandru Bartoc, precum şi de alte activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, întâlniri cu traducătorii şi editorii chinezi.

Un eveniment special va fi dedicat Zilei Limbii Române, programat în ultima zi a târgului, când acesta este deschis publicului larg, duminică, 28 august 2016, şi va consta în conferinţe, un dialog româno-chinez, un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu şi lansarea cărţilor „Gramatica limbii române contemporane" şi „Istoria culturii române moderne".

În discursul de inaugurare a evenimentului, susţinut, miercuri, vicepreşedintele Administraţiei Naţionale pentru Presă, Edituri, Film, Radio şi TV, Yan Xiaohong a amintit faptul că relaţiile dintre China şi Europa au o tradiţie îndelungată: „În secolul al XVII-lea, românul Nicolae Milescu a scris Descrierea Chinei, după experienţa personală, şi astfel a introdus civilizaţia străveche chineză în ţările europene. În epoca modernă, Mao Dun a făcut cunoscute chinezilor scrierile lui Mihai Eminescu şi Petőfi Sándor, care au influenţat generaţii întregi de cititori”. Oficialul chinez a subliniat importanţa menţinerii legăturilor culturale dintre China şi Europa, inclusiv prin acest târg de carte, al doilea ca mărime din lume, care are rolul de a crea o platformă pentru promovarea schimburilor culturale la toate nivelurile.

La rândul său, Mihály Zoltán Nagy, vicepreşedinte ICR, a menţionat interesul editurilor din China de a fi prezente pe piaţa de carte din România şi a amintit de parteneriatul dintre Institutul Cultural Român şi Editura Universităţii Renmin din China, precum şi de discuţiile pe care le va avea zilele acestea cu alte edituri. La deschidere a participat şi preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, care a prezentat Târgul de Carte Gaudeamus, unde Republica Populară Chineză va avea statut de invitat de onoare anul acesta.

Un moment remarcabil care a precedat deschiderea oficială a târgului a fost premierea sinologului Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing. Premiul Special pentru Carte, cea mai prestigioasă distincţie a Chinei în domeniu, i-a fost acordat pentru întreaga activitate de traducere şi publicare a peste 30 de cărţi din limba chineză. Laureaţii de anul acesta au fost 20 de sinologi şi scriitori de renume din toată lumea. Evenimentul a avut loc la Parlamentul RP Chineze, evenimentul fiind punctat şi de recitalul maestrului Grigore Leşe.

Din delegaţia României, prezentă la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, fac parte Ligia Deca - consilier de stat, Irina Cajal - subsecretar de stat, din partea Ministerului Culturii, Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, Cristina Andrei, director al Muzeului Naţional George Enescu, Octavian Dumitru, director al Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Andrei Mihail, muzician, Matei Vişniec, poet şi dramaturg român, Grigore Leşe, interpret de muzică tradiţională românească, şi Cristian Todie, artist vizual. Din partea Institutului Cultural Român vor participa Mihaly Zoltán Nagy, vicepreşedintele ICR, Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR, Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii (CENNAC), Silvia Sâmihăian, expert în cadrul CENNAC

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing a avut loc pentru prima dată în 1986 şi a devenit unul dintre primele patru târguri internaţionale de carte din lume. Evenimentul se desfăşoară în fiecare an la sfârşitul lunii august şi reuneşte editori, organizaţii, scriitori şi vizitatori din 82 de ţări.

România a participat pentru prima dată cu un stand de ţară la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF) în 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din Beijing. Partenerii ICR pentru evenimentul din acest an sunt Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României, Fundaţia Bartoc.

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing se desfăşoară în perioada 24-28 august 2016 la Noul Centru Expoziţional, prezenţa României fiind asigurată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii.

Programul evenimentelor de la standul României poate fi consultat aici: http://icr.ro/pagini/romania-invitata-de-onoare-la-a-23-a-editie-a-targului-international-de-carte-de-la-beijing.
De asemenea, fotografii de la eveniment pot fi văzute pe pagina: www.facebook.com/ICRBucuresti/photos/?tab=album&album_id=1418139648199780.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici