Salman Rushdie şi-a anulat participarea, din motive de securitate, la un festival literar din India

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie a anunţat, vineri, că nu va mai participa la cel mai mare festival literar din India, declarând că se teme pentru viaţa lui, din cauza musulmanilor radicali care se opun venirii sale.

150 afișări
Imaginea articolului Salman Rushdie şi-a anulat participarea, din motive de securitate, la un festival literar din India

Salman Rushdie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deci, nu voi veni", a spus autorul "Versetelor satanice", într-un comunicat citit în public de Sanjoy Roy, unul dintre organizatorii festivalului literar de la Jaipur, care a debutat vineri. Festivalul va dura cinci zile şi reprezintă un bun prilej pentru a organiza lecturi şi conferinţe.

Interzis în India, volumul "Versetele satanice", publicat în 1988, este considerat şi în zilele noastre de un număr mare de musulmani din lumea întreagă ca fiind un roman care insultă religia musulmană.

Scriitorul Salman Rushdie, născut în Mumbai, în 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisă de 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.

Polemica referitoare la participarea scriitorului la acest festival literar a fost lansată săptămâna trecută de universitatea indiană Darululoom Deoband, celebru centru al gândirii islamice, care a cerut Indiei să nu îi permită lui Rushdie să intre în ţară.

Salman Rushdie, care a asistat la acest festival în 2007, fără niciun incident, trebuia să vorbească în acest an despre romanul său din 1981, recompensat cu premiul Booker, "Copiii din miez de noapte", şi să participe la o masă rotundă despre "indienizarea" limbii engleze.

Salman Rushdie s-a născut în Bombay (Mumbai), iar la vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan. După o slujbă de scurtă perioadă în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. A debutat în 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, în 1981, şi Booker of Bookers, în 1993).

Scriitorul a trăit ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice în anii '90, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", o carte considerată o insultă la adresa culturii islamice. El apare ocazional la televiziune în calitate de invitat al unor talk show-uri şi a fost consultant în echipa de producţie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsă şi difuzată de HBO. Salman Rushdie a fost şi gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzată de postul PBS în 2006.

Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic în iunie 2007. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul deţine titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor, cea mai înaltă distincţie culturală franceză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici