Sărbătoarea Mărţişorului, marcată în străinătate de Institutul Cultural Român

Evenimente de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară sunt programate la New York, Stockholm, Varşovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneţia, Madrid, Chişinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma şi Londra, anunţă Institutul Cultural Român (ICR).

137 afișări
Imaginea articolului Sărbătoarea Mărţişorului, marcată în străinătate de Institutul Cultural Român

Sărbătoarea Mărţişorului, marcată în străinătate de Institutul Cultural Român

Astfel, la Ambasada României de la Nicosia sunt programate în perioada 29 februarie – 3 martie 2024 trei zile de ateliere de creaţie ale artistului iconar Radu Dincă. Misiunea diplomatică va organiza vineri o expoziţie cu mărţişoare create de meşterul popular Radu Dincă, urmat de o recepţie la care vor fi invitate personalităţi din mediul cultural şi membri ai corpului diplomatic acreditat în Cipru.

ICR New York organizează pe 1 martie 2024, o seară de performance, poezie şi fotografie, care deschide şi o serie de proiecte speciale ce vor fi organizate de-a lungul lunii martie - Women's History Month / Luna Femeii, în Statele Unite. Evenimentul aduce în atenţia publicului două artiste new-yorkeze, poeta româno-americană Anca Stuparu şi artista interdisciplinară de origine elveţiană Marie Christine Katz, şi este prilejuit de apariţia volumului bilingv (română şi engleză) de haikuuri şi fotografie „The Blade of Wordsˮ/„Tăişul cuvintelorˮ, semnat de cele două invitate şi publicat la începutul acestui an de Editura Curtea Veche. Seara va începe cu performance-ul „#DancingAloneWithMyShadowˮ al artistei Marie Christine Katz, apoi va continua cu lansarea propriu-zisă a volumului, urmată de un dialog între cele două protagoniste şi de o sesiune de autografe. Doamnele prezente vor primi mărţişoare din România.

ICR Madrid, în colaborare cu Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează vineri, la Salón de actos al Academiei, un recital de pian susţinut de Raluca Ştirbăţ, în cadrul programului „România în muzicăˮ. Pe 2 martie 2024, pianista va concerta la Barcelona, la Catedrala Bonamova. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Consulatele generale ale României, Republicii Moldova şi Bulgariei. ICR Madrid continuă seria de evenimente organizate cu ocazia Mărţişorului şi pe 3 martie 2024, la Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas din Madrid, unde va avea loc un atelier de confecţionare de mărţişoare, oferind copiilor cu vârste între 5-12 ani posibilitatea de a-şi dezvolta abilităţile creative, sub îndrumarea Anei Ropot, realizând diverse modele de mărţişoare. De asemenea, copiii vor afla legendele Mărţişorului, atât pe cea a Babei Dochia, cât şi pe cea a tânărului Mărţişor, care a redat Soarele lumii. Evenimentul este organizat sub egida Ambasadei României în Regatul Spaniei.

ICR Paris va marca sărbătoarea Mărţişorului prin trei evenimente, organizate în parteneriat cu Ambasada României în Franţa şi Ambasada Republicii Moldova în Franţa. Astfel, pe 1 martie 2024, tinerii din Liga Studenţilor Români în Străinătate - filiala Paris vor oferi pariziencelor mărţişoare însoţite de o cartolină, explicând tradiţia Mărţişorului. Tot pe 1 martie, ICR Paris, Ambasada României în Franţa şi Ambasada Republicii Moldova în Franţa, în parteneriat cu Primăria arondismentului 17 din Paris, vor organiza un atelier de creaţie de mărţişoare, destinat publicului francez şi român, copiilor şi adulţilor. Sala de recepţii a Primăriei arondismentului 17 va găzdui 90 de participanţi la ateliere, care îşi vor crea propriile mărţişoare sub îndrumarea Cristinei Catană, artizan din Republica Moldova. De asemenea, ICR Paris, a găzduit, pe 28 şi 29 februarie 2024, o expoziţie de mărţişoare tradiţionale confecţionate de artizani din România şi Republica Moldova.

ICR Stockholm va sărbători tradiţia Mărţişorului printr-un eveniment organizat la sediul Institutului pe 1 martie 2024, împreună cu Ambasadele României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei de Nord în Regatul Suediei. Vor fi expuse mărţişoare din fiecare ţară participantă şi va avea loc un concert de muzică clasică, susţinut de Lidia Máté (soprană) şi Vlad Constantin Vişenescu (pian), doi tineri muzicieni români care studiază în Suedia. De asemenea, va fi proiectat un documentar de 15 minute, subtitrat în limba suedeză, despre simbolistica Mărţişorului în România. Asociaţia culturală „Artă şi Tradiţieˮ din România este partener al evenimentului.

ICR Istanbul, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea şi Asociaţia Română pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială din Turcia, va organiza, pe 1 martie 2024, la sediul Institutului, evenimentul „Semnificaţii şi tradiţii de Mărţişorˮ. În cadrul evenimentului, va fi prezentată o expoziţie de mărţişoare, iar meşterul popular Floarea Ţapor va organiza un atelier demonstrativ de confecţionare a acestora.

ICR Varşovia marchează tradiţia Mărţişorului printr-o campanie de diseminare a acestuia în rândul personalităţilor feminine, reprezentante ale instituţiilor de cultură, dar şi din mediul instituţional, diplomatic şi mass-media din Polonia. 100 de mărţişoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate istoricul, simbologia şi practicile din România privind data de 1 martie.

ICR Viena şi Ambasada României în Republica Austria vor organiza pe 1 martie 2024 evenimentul „Concert de Mărţişor – 100 de ani Elena Cerneiˮ, la sediul Institutului. Concertul va fi susţinut de mezzosoprana Aura Twarowska şi pianista Adriana Paler. În programul concertului se regăsesc lied-uri, arii şi duete din creaţia compozitorilor Camille Saint-Saëns, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Georges Bizet şi Tiberiu Brediceanu. Concertul este dedicat celebrării a 100 de ani de la naşterea mezzosopranei Elena Cernei, un nume important pe scena muzicală românească, o artistă complexă şi rafinată, ce a primit recunoaşterea în timpul vieţii prin numeroase roluri rafinat interpretate şi prin numeroase premii. De asemenea, ICR Viena a mai organizat, pe 27 februarie 2024, Atelierul Mărţişorului, dedicat copiilor, care au avut posibilitatea de a confecţiona mărţişoare sub îndrumarea doamnei Carmen Sereş. Evenimentul a avut loc la Biserica Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh şi Sf. Ştefan cel Mare” (Bruno-Marek-Allee nr. 7B) din Viena, cu scopul de a promova obiceiul tradiţia creării şi dăruirii unui mărţişor.

ICR Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în colaborare cu Institutul Limbii Române, organizează pe 2 martie 2024 la sediul ICR Lisabona ateliere pentru copii cu sprijinul prof. Elena Covasan, care predă Cursul de Limbă şi Civilizaţie Românească, program destinat menţinerii şi dezvoltării identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţilor româneşti din Portugalia. Sub îndrumarea acesteia, copiii vor afla povestea Mărţişorului şi îşi vor antrena imaginaţia şi creativitatea confecţionând mărţişoare reciclabile, din hârtie, pastă rece sau materiale textile.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Institutul Limbii Române, sub patronajul Consulatului General al României la Trieste, organizează un eveniment cultural care va cuprinde o expoziţie, un atelier de confecţionare de mărţişoare, un spectacol de teatru şi un recital muzical susţinute de copii din Regiunile Veneto şi Friuli Venezia Giulia. Locuitorii şi vizitatorii Veneţiei sunt invitaţi pe 2 martie 2024, în Mica Galerie şi în Sala de Conferinţe a Institutului, la un eveniment cultural dedicat Mărţişorului şi coordonat de profesorii Adriana Ioana Opriş, Maria Gabriela Andras şi Mihaela Creţan, cadre didactice care au predat şi predau Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în sistemul public de învăţământ preuniversitar din Italia.

ICR Chişinău sprijină organizarea concertului extraordinar „FRATZ”, care va aduce pe 6 martie 2024, pe aceeaşi scenă două legendare formaţii româneşti de rock: „VOLTAJ” şi „ZDOB ŞI ZDUB”, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, ediţia 2024. Evenimentul este organizat de Organizaţia Concertistică şi Management Artistic „Moldova-Concert” şi va avea loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău.

Pentru a celebra atât Mărţişorul, cât şi Ziua Internaţională a Femeii, ICR Tel Aviv va organiza şi găzdui pe 7 martie 2024, un nou episod din seria „Voci feminine în cultura românească din Israel”, care le va avea ca protagoniste pe artistele israeliene originare din România: Iris Dan (poetă şi traducătoare), Victoria Sara Dazin (prozatoare şi artistă vizuală) şi Beatrice Bernath (artistă vizuală şi poetă). Cu această ocazie, artistele îşi vor prezenta operele şi evoluţia profesională de-a lungul timpului, oferind o perspectivă feminină asupra actului artistic şi subliniind contribuţia femeilor la peisajul cultural israelian. De asemenea, acestea vor discuta despre cum realitatea dură a războiului (izbucnit în data de 7 octombrie 2023) a schimbat radical atât perspectiva individuală, cât şi cea de grup, privind rolul societal al artistului pe timp de război. Evenimentul, desfăşurat în limba română, va cuprinde şi un intermezzo muzical, în interpretarea pianistei Liana Herman şi a sopranei Terry Gabor.

ICR arată că Mărţişorul a fost inclus în 2017 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei şi Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici