Sârbu şi Haşotti: USL vrea să elimine caracterul "politic" al ICR şi să-l "deschidă" cultural

USL vrea să elimine "caracterul profund politic dominant" al ICR, neavând "nici cea mai mică intenţie"de a politiza instituţia, ci de a o deschide "spre instituţiile de cultură legitime", conform unei declaraţii comune a liderilor grupurilor PSD şi PNL din Senat, remisă, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

617 afișări
Imaginea articolului Sârbu şi Haşotti: USL vrea să elimine caracterul "politic" al ICR şi să-l "deschidă" cultural

Puiu Haşotti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Senatorii Ilie Sârbu (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL) au spus că nu doresc "să intre în polemici", ci doar să clarifice câteva aspecte ridicate de oameni de bună-credinţă", referitoare la ICR.

"USL nu are intenţia de a înlocui apropiaţii fostei puteri cu alţi oameni politici ci, mai degrabă, de a deschide ICR spre instituţiile de cultură legitime din România", specifică semnatarii declaraţiei.

De asemenea, cei doi senatori formulează "public" patru întrebări legate de ICR.

"De ce ar fi mai democratic ca o instituţie precum ICR să stea sub controlul unei singure persoane - Preşedintele României, şi nu sub controlul unei instituţii în care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate şi al funcţiilor alese - Senatul României, şi care nu este condusă, până la urmă, de un membru al partidelor aflate la guvernare?", este prima întrebare, conform comunicatului.

Sârbu şi Haşotti se mai întreabă: "Ce este nedemocratic în a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt daţi în fiecare an pentru această instituţie şi în legătură cu care nu s-a dat socoteală public niciodată în mod clar?".

"De ce este în neregulă să fie luate rapid măsuri pentru a veni în întâmpinarea solicitării Curţii de Conturi, care a anunţat deja că s-au acordat, fără temei legal, salarii pentru vicepreşedinţii de la ICR, care au fost numiţi fără ca funcţiile acestora să existe în cadrul legal? Curtea de Conturi a constatat nereguli importante (de pildă, s-au înfiinţat anul trecut funcţii de vicepreşedinţi şi s-au acordat salarii importante pentru aceştia, fără să existe acoperire legală)", este o ată întrebare.

Senatorii Sârbu şi Haşotti se mai întrebă dacă: "Este în regulă să acceptăm ca oameni de 'cultură' precum Valeriu Turcan sau Daniel Funeriu să fie parte din structura de conducere a ICR, în timp ce oameni care fac parte din Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artiştilor Plastici să fie ignoraţi de această instituţie?".

"Suntem total deschişi pentru un dialog cu oamenii de bună-credinţă cu privire la această instituţie şi, cu siguranţă, vom iniţia acest dialog în perioada următoare", conchid liderii grupurilor PSD şi PNL din Senat.

Guvernul a modificat Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei în maximum două săptămâni, până la sfârşitul lunii iunie, acesta urmând să fie revocat din funcţie prin hotărâre aprobată în plenul Senatului.

Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.

Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului a fost justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat

Un protest spontan pentru susţinerea Institutului Cultural Român (ICR) şi împotriva Ordonanţei de Urgenţă, prin care Institutul trece de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, a avut loc sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici