Scenariile "Loverboy" şi "Morgen", disponibile pe noua platformă online Romanian Script Database

O platformă online dedicată scenariilor de film românesc, Romanian Script Database, a fost lansată de Asociaţia Culturală Control N, în prezent pe aceasta fiind disponibile textele care au stat la baza unor filme ca "Loverboy", "Morgen" şi "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii".

412 afișări
Imaginea articolului Scenariile "Loverboy" şi "Morgen", disponibile pe noua platformă online Romanian Script Database

Scenariile "Loverboy" şi "Morgen", disponibile pe noua platformă online Romanian Script Database (Imagine: Adrian Padureanu/Arhiva Mediafax Foto)

Asociaţia Culturală Control N a anunţat, miercuri, că a lansat o platformă online dedicată scenariilor de film românesc - Romanian Script Database -, www.rsdb.ro.

Având ca scop promovarea scenariilor de film şi a autorilor din România atât în rândul publicului larg, cât şi în rândul profesioniştilor din domeniu, Romanian Script Database este un site dedicat în exclusivitate scenariilor de film românesc (scurtmetraj, mediumetraj, lungmetraj - live action şi animaţie).

Romanian Script Database publică atât scenarii produse (filme care au fost deja lansate şi sunt disponibile în România în prezent), cât şi scenarii care nu au fost încă produse, pentru care scenariştii se află în faza de căutare a unor oportunităţi de dezvoltare, finanţare şi producţie. Scenariile care au fost produse pot fi citite integral. Scenariile neproduse pot fi citite în privat, cu acordul autorului, pe platformă existând doar un scurt rezumat şi primele pagini din scenariu.

Modul în care este structurată platforma www.rsdb.ro uşurează accesul la informaţie, căutări avansate şi detalii despre fiecare autor şi fiecare scenariu în parte. Cititorii (cinefili şi profesionişti din domeniu) vor putea comunica direct cu acei autori de scenariu care şi-au dat acordul în prealabil pentru a fi contactaţi via rsdb.ro (prin transmiterea unui e-mail de către cititorii interesaţi).

Romanian Script Database s-a lansat din dorinţa membrilor Asociaţiei Culturale Control N de a facilita accesul publicului la informaţii legate de scenaristică şi lărgirea accesului la cultura şi educaţia cinematografică; de a conecta diverse categorii creative din industria filmului: scenarişti - regizori - producători; de a oferi expunere şi o promovare sporită atât scenariştilor şi regizorilor aflaţi la început de carieră, cât şi celor deja activi în domeniu; de a se alinia cu iniţiative similare existente pe piaţa din România (Cinemagia, Cinepub, Liternet), dar cu o concentrare profundă doar pe partea ce ţine de povestea cinematografică şi, nu în ultimul rând, de a crea o bază de date care să reflecte evoluţia filmului românesc de-a lungul timpului.

Romanian Script Database se adresează publicului cinefil, care va putea accesa informaţii ce ţin de geneza proiectului - cum arată scenariul, cum se formatează corect un scenariu, ce informaţii prezente în film se regăsesc sau nu în povestea de pe hârtie, când a fost scrisă povestea pentru un film produs etc; regizorilor, în special cei la început de carieră, care se află în căutare de poveşti ce pot fi filmate cu un buget limitat şi/sau de contactarea unor scenarişti dispuşi să lucreze pe ideile lor; scenariştilor, în special cei fără acces direct la industria cinematografică şi producătorilor, în special cei în căutare de noi talente. Asfel, Romanian Script Database îşi propune să promoveze filmul românesc în rândul publicului, să faciliteze întâlniri între cineaşti şi să creeze un spaţiu virtual, sub forma unei biblioteci ce funcţionează şi ca posibilă rampă de lansare.

În prezent, cei interesaţi pot accesa şi citi atât scenarii de lungmetraj, cât şi de scurtmetraj - ambele categorii cuprinzând scenarii produse şi neproduse. Pe www.rsdb.ro pot fi lecturate scenariile unor filme precum "Loverboy" (un scenariu de Cătălin Mitulescu, Bogdan Mustaţă şi Bianca Oana), "Morgen" şi "Rocker" (ambele scenarii semnate de Marian Crişan), "O lună în Thailanda" (un scenariu de Paul Negoescu şi Vlad Trandafir), "Roxanne" (un scenariu de Ileana Muntean şi Valentin Hotea) şi "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (un scenariu de Andreea Vălean şi Cătălin Mitulescu). Conţinutul platformei se va afla într-un proces continuu de actualizare de scenarii şi autori români.

Romanian Script Database se bucură de sprijinul unor parteneri precum cinepub.ro (platformă online de film românesc) şi liternet.ro.

Vizitatorii www.rsdb.ro vor putea vedea online filme româneşti ale căror scenarii se regăsesc pe platforma Romanian Script Database (pe www.cinepub.ro) şi vor putea să citească alte texte (literatură, cronică, articole de presă) ale unora dintre autorii scenariilor regăsite pe platformă (pe www.liternet.ro).

Romanian Script Database este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici