Scriitoarea Anna Burns a primit Man Booker Prize pe 2018, pentru romanul "Milkman"

Scriitoarea nord-irlandeză Anna Burns a fost recompensată, pentru romanul "Milkman", cu premiul Man Booker, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din lume dedicate autorilor care scriu în limba engleză, potrivit The Guardian.

308 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Anna Burns a primit Man Booker Prize pe 2018, pentru romanul "Milkman"

Scriitoarea Anna Burns a primit Man Booker Prize pe 2018, pentru romanul "Milkman"

Numele câştigătoarei Man Booker Prize pe 2018 a fost anunţat marţi seară, într-o ceremonie care a avut loc la Guildhall din Londra.

Juriul, prezidat de filosoful Kwame Anthony Appiah, a descris romanul Annei Burns - primul autor nord-irlandez recompensat cu prestigioasa distincţie - drept "incredibil de original". Volumul experimental, al treilea al autoarei, prezintă povestea unei tinere de 18 ani hărţuite sexual de un bărbat puternic.

"Vocea puternic distinctivă a Annei Burns provoacă mentalitatea tradiţională şi se traduce într-o proză surprinzătoare şi imersivă. Este o poveste despre brutalitate, uzurpare şi rezistenţă, narată cu mult umor", a descris juriul cartea.

În vârstă de 56 de ani, Anna Burns a mai fost nominalizată la alt prestigios premiu, Orange Prize, în 2002, pentru romanul "No Bones".

Anna Burns este prima femeie care câştigă Man Booker Prize din 2012, când a fost recompensată cu această distincţie Hilary Mantel, pentru romanul "Bring Up the Bodies".

Anul acesta, pe lista scurtă a nominalizărilor s-au mai aflat Robin Robertson, cu "The Long Take", Rachel Kushner, cu "The Mars Room", Richard Powers, cu "The Overstory", Esi Edugyan, cu "Washington Black", şi Daisy Johnson, cu "Everything Under".

Anul trecut, Man Booker Prize a revenit unui american, George Saunders, pentru "Lincoln in the Bardo".

Premiul Man Booker, în valoare de 50.000 de lire sterline, este acordat anual din 1969, fiind dedicat scriitorilor de orice naţionalitate care scriu în limba engleză şi publică în Marea Britanie sau Irlanda. Înainte de 2014, premiul era rezervat doar autorilor din Marea Britanie, Irlanda, Zimbabwe şi ţările Commonwealth.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel şi Thomas Keneally.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici