Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes

Scriitoarea catalană Care Santos, autoarea romanului "Încăperi ferecate", apărut la editura Humanitas Fiction, în colecţia "Raftul Denisei", va dialoga cu Mircea Cărtărescu într-o conferinţă pe tema "Memorie şi literatură", miercuri, la Institutul Cervantes din Capitală, informează un comunicat.

160 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea catalană Care Santos, în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes

Mircea Cărtărescu (Imagine: David Nika / Mediafax Foto)

Scriitoarea catalană Care Santos se va afla în Bucureşti pe 18 şi 19 martie, la invitaţia Institutului Cervantes şi a editurii Humanitas Fiction.

Desemnată de curând câştigătoare a celei mai importante distincţii literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, Care Santos propune publicului român, în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, cel mai cunoscut roman al său, "Încăperi ferecate", apărut la editura Humanitas Fiction, în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu.

Astfel, librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui marţi, de la ora 19.00, lansarea volumului "Încăperi ferecate", un roman cu o spectaculoasă carieră internaţională, tradus în peste 15 limbi străine în mai puţin de doi ani. Alături de Care Santos, la eveniment vor participa Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Marin Mălaicu-Hondrari, Andreea Răsuceanu şi Denisa Comănescu.

De asemenea, Institutul Cervantes va fi gazda conferinţei "Care Santos în dialog cu Mircea Cărtărescu", cu tema "Memorie şi literatură", miercuri, de la ora 19.00.

Amintind de "Umbra vântului", de Carlos Ruiz Zafón, şi de "Oraşul minunilor", al lui Eduardo Mendoza, acest roman ingenios dovedeşte că scriitoarea catalană Care Santos a dat o lovitură îndrăzneaţă pariind pe Barcelona istorică. O galerie de tablouri misterioase, în care poate fi citită istoria întunecată a unei celebre familii din Barcelona. O serie de poveşti de dragoste şi răzbunare ale căror ecouri nu se sting nici peste secole. O tânăra şi ambiţioasă moştenitoare care alege să dezgroape trecutul şi să-i desluşească enigmele, indiferent de consecinţe. Ipostaze în timp ale oraşului, dar mai cu seama cea a Barcelonei anilor '30, surprinsă în plină glorie modernistă.

Care Sanros s-a născut în 1970, în oraşul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de 8 ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. A debutat în 1995, cu volumul "Cuentos cítricos". Este autoarea a opt romane, şase volume de proza scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără "Intemperie" (1996, povestiri), "Aprender a huir" (2002, roman), "El dueño de las sombras" (2006, roman), "La muerte de Venus" (2007, roman), "Los que rugen" (2009, povestiri). "Încăperi ferecate" ("Habitaciones cerradas") a apărut în 2011.

În prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordoneaza site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani. La editura Humanitas Fiction urmează să apară romanul lui Care Santos lansat în Spania în 2013, "Aerul pe care îl respiri" ("El aire que respiras"). Pendulând între Barcelona din secolele trecute şi cea din prezent, romanul istoric, de moravuri, de arheologie literară, de urbanistică şi politică, de aventuri şi de iubire, colcăie de personaje reale şi fictive şi este, de fapt, un omagiu adus cărţilor, librarilor, anticarilor şi cititorilor împătimiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici