Scriitoarea Dacia Maraini, personalitate prestigioasă a comunităţii literare italiene şi internaţionale, devine marţi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Universitatea din Bucureşti va decerna marţi distincţia de Doctor Honoris Causa scriitoarei Dacia Maraini, pentru activitatea literară, pentru contribuţia la literatura universală şi pentru rolul pe care l-a asumat în exprimarea drepturilor minorităţilor etnice şi de gen, arată un comunicat.

114 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Dacia Maraini, personalitate prestigioasă a comunităţii literare italiene şi internaţionale, devine marţi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Scriitoarea italiană Dacia Maraini devine marţi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Dacia Maraini este scriitoare, dramaturg, poetă, eseist, critic, dar şi o asiduă apărătoare a drepturilor celor oprimaţi: femei, copii şi emigranţi.

Cariera literară a Daciei Maraini a început acum şaptezeci de ani în Sicilia. Primul ei roman, ”La vacanza”, a apărut în 1962 şi a fost urmat, la doar un an distanţă, de ”L ’ età del malessere”, care îi aduce autoarei şi prima recunoaştere: premiul internaţional al editorilor Formentor, moment din care Dacia Maraini a devenit un reper în dezbaterea culturală italiană. În paralel cu romanele ei, Dacia Maraini a scris şi a publicat poezii, povestiri, cărţi de călătorie, eseuri, cărţi de interviuri, cărţi pentru copii.

Tot din anii ’60 a devenit tot mai interesată de teatru, a început să scrie piese şi a întemeiat companii teatrale. În 1966, împreună cu Alberto Moravia, Enzo Siciliano şi alţii, a înfiinţat Compania Ariciului, platformă publică de contestare a noului teatru al gestului şi a celui de regizor ca factori de blocare a inovaţiei. Semnificativ pentru evocarea personalităţii Daciei Maraini este să amintim că textele ei s-au jucat şi în cadrul Teatrului Magdalenei, companie întemeiată, organizată şi condusă doar de femei.

Afirmarea definitivă a Daciei Maraini a venit în 1990 cu La lunga vita di Marianna Ucrìa (Lunga viaţă a Mariannei Ucrìa), care i-a adus şi unul dintre cele mai importante premii literare italiene, Campiello, şi a fost tradus în 24 de limbi. La finalul aceluiaşi deceniu, acestuia i s-a alăturat un alt premiu prestigios, Strega, acordat pentru volumul de povestiri Buio (Întuneric, 1999). De fapt, puţine sunt volumele Daciei Maraini care să fi trecut neobservate sau să nu fi primit o recunoaştere, mai mică sau mai mare, din partea criticii. De aceea autoarea este considerată una dintre cele mai importante voci ale culturii italiene a celei de a doua jumătăţi a secolului XX şi candidatul italian favorit la Premiul Nobel pentru literatură.

”Scrise într-un stil liniar, apropiat realismului, operele Daciei Maraini ar putea părea prea puţin interesate de experimentările cei de a doua jumătăţi de secol XX. Alături de sinceritatea stilului marainian, de simplitatea cuvintelor, critica şi publicul au fost de acord în aprecierea tematicilor textelor sale. Credincioasă convingerilor sale, Dacia Maraini nu a abandonat niciodată intenţia de a da glas celor care, istoric, au fost reduşi la tăcere. Victime ale abuzurilor, femei, copii, minorităţi de orice fel, au primit în operele ei o voce răsunătoare şi un spaţiu pentru a-şi spune poveştile, pline de violenţă, durere şi marginalizare”, notează reprezentanţii Universităţii Bucureşti.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitoarei Dacia Maraini, Universitatea din Bucureşti onorează o personalitate prestigioasă a comunităţii literare italiene şi internaţionale, o personalitate care şi-a pus amprenta în mod decisiv asupra literaturii universale contemporane şi asupra luptei internaţionale împotriva discriminării şi oprimării unor minorităţi, au explicat universitarii.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00, în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici