- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.04.2008, 12:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Cezar Ivănescu
Scriitori şi critici literari care l-au cunoscut pe Cezar Ivănescu şi-au exprimat, vineri, regretul faţă de dispariţia poetului, pe care l-au descris ca fiind "una dintre cele mai importante voci lirice ale României postbelice", dar şi ca pe o persoană incomodă, cu spirit combativ.
68 afișări

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Cezar Ivănescu
Criticul literar Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, a declarat pentru MEDIAFAX că Cezar Ivănescu a fost "unul dintre poeţii români valoroşi, dincolo de orice discuţie". Criticul a mărturisit că nu a avut niciun fel de relaţie cu poetul. "Nu era un om deoosebit de plăcut. Am avut informaţii indirecte în ceea ce îl priveşte". Mihăieş a spus că ultimele informaţii despre poet, care făceau referire la colaborarea acestuia cu fosta Securitate, "au lăsat tuturor un gust amar".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO.„Justițiarul de Berceni”, de la vânătoare de parcări ilegale la vânătoare de pedofili
-
Ucraina confirmă retragerea ruşilor de pe Insula Şerpilor
-
Serviciile secrete americane sunt în alertă: Va folosi Moscova bomba atomică? Posibil
-
Un lider mondial face afirmaţii ciudate: Dacă Putin ar fi fost femeie, nu ar fi început războiul
Coordonatorul publicaţiei Convorbiri Literare, Cassian Maria Spiridon, a spus că Ivănescu a fost un mare poet şi "un om extraordinar", cu "un umor firesc pentru un poet atât de mare".
La rândul său, scriitorul Eugen Uricaru a declarat pentru MEDIAFAX că Ivănescu a fost "una dintre cele mai importante voci lirice ale României postbelice". "Creaţia sa va fi înţeleasă mai bine mai târziu". Uricaru şi-a amintit că poetul era "un spirit combativ pentru adevăr şi valoarea literaturii".
De asemenea, Uniunea Scriitorilor şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Ivănescu. "Opera poetică a lui Cezar Ivănescu a impresionat prin forţa şi ineditul ei, fiind apreciată de confraţi şi de critici, de numeroşi admiratori", subliniază un comunicat al Uniunii. În 1999, lui Cezar Ivănescu i-a fost decernat Premiul Naţional "Mihai Eminescu". "Prin dispariţia tragică a lui Cezar Ivănescu, literatura română şi lumea noastră literară rămîn mai sărace şi mai triste", se arată în comunicat.
Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, consideră că Cezar Ivănescu a fost o persoană care a născut polemici, dar şi unul dintre cei mai importanţi poeţi români pe care i-a dat literatura română în ultimii 50 de ani.
"A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi români. A avut un număr important de volume publicate şi a câştigat mai multe premii. O persoană incomodă, care a născut adesea polemici, nu atât în calitatea lui de poet, ci vizavi de poziţia lui în plan social. A fost preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor şi întreaga viaţă şi-a desfăşurat-o în principal în Moldova. Sigur, lucrul care a marcat într-un fel ultima perioadă a existenţei lui a fost decizia CNSAS cu privire la colaborarea sa cu Securitatea, urmată de intrarea sa în greva foamei. Dincolo de toate aceste lucruri care au marcat, sigur, destinul său, a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanţi poeţi români pe care i-a dat literatura română în ultimii 50 de ani", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Adrian Iorgulescu.
Cezar Ivănescu a murit joi seară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost transportat cu elicopterul, în aceeaşi zi, de la un spital din Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.


TACATACA.PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe