Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Cezar Ivănescu

Scriitori şi critici literari care l-au cunoscut pe Cezar Ivănescu şi-au exprimat, vineri, regretul faţă de dispariţia poetului, pe care l-au descris ca fiind "una dintre cele mai importante voci lirice ale României postbelice", dar şi ca pe o persoană incomodă, cu spirit combativ.

73 afișări
Imaginea articolului Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Cezar Ivănescu

Scriitori şi critici literari regretă moartea poetului Cezar Ivănescu

Criticul literar Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, a declarat pentru MEDIAFAX că Cezar Ivănescu a fost "unul dintre poeţii români valoroşi, dincolo de orice discuţie". Criticul a mărturisit că nu a avut niciun fel de relaţie cu poetul. "Nu era un om deoosebit de plăcut. Am avut informaţii indirecte în ceea ce îl priveşte". Mihăieş a spus că ultimele informaţii despre poet, care făceau referire la colaborarea acestuia cu fosta Securitate, "au lăsat tuturor un gust amar".

Coordonatorul publicaţiei Convorbiri Literare, Cassian Maria Spiridon, a spus că Ivănescu a fost un mare poet şi "un om extraordinar", cu "un umor firesc pentru un poet atât de mare".

La rândul său, scriitorul Eugen Uricaru a declarat pentru MEDIAFAX că Ivănescu a fost "una dintre cele mai importante voci lirice ale României postbelice". "Creaţia sa va fi înţeleasă mai bine mai târziu". Uricaru şi-a amintit că poetul era "un spirit combativ pentru adevăr şi valoarea literaturii".

De asemenea, Uniunea Scriitorilor şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi-au exprimat regretul faţă de moartea lui Ivănescu. "Opera poetică a lui Cezar Ivănescu a impresionat prin forţa şi ineditul ei, fiind apreciată de confraţi şi de critici, de numeroşi admiratori", subliniază un comunicat al Uniunii. În 1999, lui Cezar Ivănescu i-a fost decernat Premiul Naţional "Mihai Eminescu". "Prin dispariţia tragică a lui Cezar Ivănescu, literatura română şi lumea noastră literară rămîn mai sărace şi mai triste", se arată în comunicat.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, consideră că Cezar Ivănescu a fost o persoană care a născut polemici, dar şi unul dintre cei mai importanţi poeţi români pe care i-a dat literatura română în ultimii 50 de ani.

"A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi români. A avut un număr important de volume publicate şi a câştigat mai multe premii. O persoană incomodă, care a născut adesea polemici, nu atât în calitatea lui de poet, ci vizavi de poziţia lui în plan social. A fost preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor şi întreaga viaţă şi-a desfăşurat-o în principal în Moldova. Sigur, lucrul care a marcat într-un fel ultima perioadă a existenţei lui a fost decizia CNSAS cu privire la colaborarea sa cu Securitatea, urmată de intrarea sa în greva foamei. Dincolo de toate aceste lucruri care au marcat, sigur, destinul său, a fost şi rămâne unul dintre cei mai importanţi poeţi români pe care i-a dat literatura română în ultimii 50 de ani", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Adrian Iorgulescu.

Cezar Ivănescu a murit joi seară, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost transportat cu elicopterul, în aceeaşi zi, de la un spital din Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici