Scriitorul Atiq Rahimi a primit premiul Goncourt pe anul 2008

Scriitorul franco-afgan Atiq Rahimi a fost recompensat, luni, cu cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt, pentru romanul "Syngué sabour. Pierre de patience", apărut la editura POL, au anunţat organizatorii.

25 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Atiq Rahimi a primit premiul Goncourt pe anul 2008

Scriitorul Atiq Rahimi a primit premiul Goncourt pe anul 2008

Scriitorul şi cineastul de origine franco-afgană Atiq Rahimi a obţinut premiul Goncourt la cel de-al doilea tur, cu 7 voturi pentru, faţă de 3, câte a primit Michel Le Bris şi romanul său, "La beauté du monde".

Atiq Rahimi, în vârstă de 46 de ani, este autorul a patru romane, care au fost lansate începând cu anul 2000. De asemenea, el a regizat filmul "Khakestar-o-khak/ Terre et cendres" (2004).

"Syngué sabour. Pierre de patience" este prima sa carte scrisă în limba franceză. În acest roman, autorul prezintă confesiunea unei femei afgane, care se eliberează de oprimarea conjugală, socială, religioasă, în faţa soţului său, intrat în stare vegetativă.

Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi recompenseaza "cea mai bună proză de ficţiune a anului".

În 2007, premiul Goncourt a fost atribuit scriitorului Gilles Leroy, pentru romanul său "Alabama Song".

Tot luni, premiul literar Renaudot pe 2008 a fost atribuit scriitorului Tierno Monénembo, originar din Guineea, pentru romanul "Le Roi de Kahel", apărut la prestigioasa editură Seuil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici