SCRIITORUL COPOS: 5 cărţi, 650 pagini despre istorie şi turism şi o posibilă reeditare a operei - FOTO

Cariera de scriitor a lui Gheorghe Copos, care a debutat într-un context lipsit de onorabilitate pentru breaslă, s-a întins pe parcursul a 13 luni cât a stat în închisoare şi include cinci cărţi- peste 650 pagini scrise şi tiraje epuizate-, iar unul din editorii săi se gândeşte să-i reediteze opera.

3654 afișări
Imaginea articolului SCRIITORUL COPOS: 5 cărţi, 650 pagini despre istorie şi turism şi o posibilă reeditare a operei - FOTO

SCRIITORUL COPOS: 5 cărţi, 650 pagini despre istorie şi turism şi o posibilă reeditare a operei - FOTO

Perioada în care a fost nevoit să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea de 13 luni a fost una extrem de prolifică pentru omul de afaceri Gheorghe Copos, care a fost condamnat la patru ani de închisoare şi încarcerat în 4 martie 2014, pentru săvârşirea unor fapte penale cu consecinţe grave asupra bugetului statului, fiind eliberat condiţionat pe 7 aprilie. Motivul pentru activitatea scriitoricească fecundă a lui Gheorghe Copos a fost şi unul practic: aceste cărţi l-au ajutat pe omul de afaceri, alături de alte activităţi, să fie eliberat mai repede.

În anul 2014, când era încarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru cărţi la editura Niculescu - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", "Tăşnadul medieval", "Franciză vs management în industria hotelieră" şi "Turismul - vector de interculturalitate" - şi o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil şi provocările lui".

 

Toate exemplarele celor cinci volume, fără preţ de copertă, ridicate de Copos de la edituri

Tirajele acestor cărţi au fost epuizate, fapt care ar putea fi considerat în industria editorială un succes pentru orice scriitor. Însă, în cazul cărţilor lui Gheorghe Copos, tirajele au fost epuizate chiar de scriitorul însuşi. Acesta a plătit apariţia celor cinci volume şi le-a şi ridicat după publicare de la cele două edituri, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii firmelor.

Deşi nu au dorit să facă publice tirajele celor patru cărţi ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanţi ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX că apariţia volumelor a fost plătită de reprezentanţi ai lui Copos.

"A plătit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute în contract. A plătit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, dacă vinde cărţile sau nu le vinde, nu este problema noastră", au spus pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai editurii Niculescu.

"Tirajele sunt trecute în contracte, care sunt confidenţiale", au mai spus reprezentanţi ai editurii.

Aceştia au precizat că nu au scos niciodată la vânzare niciun exemplar din aceste volume: "Noi nu am avut în niciun moment nici măcar un exemplar la vânzare. Le puteţi găsi pe toate la Biblioteca Naţională".

Reprezentanţii editurii Niculescu au spus însă că "nu este o practică neobişnuită" ca un autor să plătească unei edituri publicarea unei cărţi. "Noi suntem obligaţi să ducem şapte exemplare la Biblioteca Naţională, ceea ce s-a şi întâmplat. Autorul semnează un contract prin care se obligă să respecte anumite clauze, îşi asumă responsabilitatea asupra conţinutului cărţii, asta în legătură cu aşa-zisul plagiat. Că e plagiat, că nu e plagiat nu e problema editurii (...) Noi am fost obligaţi să ducem cărţile la Biblioteca Naţională, pe care le-am dus şi atâta tot", au mai spus aceştia.

La rândul său, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul "Turismul european durabil şi provocările lui", a declarat pentru MEDIAFAX că aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.

"Am înţeles că înainte a mai editat la Niculescu, nu ştiu să spun motivele pentru care n-a mai editat la Niculescu, dar am primit la un moment dat o propunere să edităm cartea. Ne-am uitat pe ea, am considerat că este publicabilă, după care au revenit. Eu nu m-am ocupat de material, dar colegii din redacţie ştiu că au avut intervenţii (asupra volumului - n.r.), după ce paginasem cartea, de două-trei ori", a spus Gigi Alecu.

Acesta a precizat că Gheorghe Copos a avut intervenţii asupra volumului final, în sensul că a făcut propuneri de modificare a cărţii după ce o trimisese la editură. "Au fost probleme în sensul că era cartea finalizată şi a tot intervenit. Părerea mea personală este că chiar dânsul a scris cartea. Nu ştiu să spun sigur, nu pot să garantez", a mai spus Gigi Alecu.

El a mai precizat că discuţiile cu Gheorghe Copos au fost intermediate de o persoană. "A fost o persoană care s-a prezentat la noi din partea dânsului. Contractul cred că este semnat cu soţia (lui Copos, n.r.), nu cred că este semnat de dânsul", a mai spus Alecu.

Şi în acest caz, Gheorghe Copos a plătit apariţia întregului tiraj al volumului "Turismul european durabil şi provocările lui", care s-a ridicat la 50 de exemplare, după care reprezentanţi ai acesteia au şi ridicat aproape întregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a reţinut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementărilor în vigoare, la Biblioteca Naţională a României.

La fel ca editura Niculescu, şi editura Meteor Press nu a scos la vânzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un preţ de copertă. "Nu am scos cartea la vânzare. Nici nu ştiu dacă ar fi o carte ca să o poţi vinde", a afirmat directorul editurii.

Gigi Alecu a spus însă că editura nu a avut o limitare contractuală în sensul acesta: "Nu avem o limitare în contract. Eu cred că nu s-ar vinde. Nu are rost să fac comentarii de prisos. Nu cred că ar fi o carte care să impresioneze. A, sigur, acum, în scandalul ăsta, chiar mă gândesc dacă n-ar fi bine să scoatem cartea, că am vinde câteva mii de cărţi pentru curioşi (...) Ne-a plătit într-adevăr cărţile, dar nu avem o limitare în contract în care să ne interzică să vindem cartea".

Acesta nu exclude să reediteze acest volum.

"Nu ştiu cât o să ţină scandalul. Dacă aş şti că ţine două săptămâni, sigur că da. Nu exclud. Dacă, peste două zile, apare alt eveniment, eu ştiu pe cine Dumnezeu mai arestează, şi scandalul ăsta trece în uitare, atunci riscăm să rămânem cu tirajul. Eu nu cred că o să se vândă (...) Avem o experienţă în distribuţia de carte şi cred că putem să apreciem dacă o carte are piaţă sau nu", a spus Gigi Alecu.

Întrebat de ce a acceptat editura Meteor Press să publice acest volum, Gigi Alecu a răspuns: "Întrebarea mea este de ce nu? Adică, dacă dumneavoastră aveţi o carte, regula e aşa: o trimitem la un redactor, dacă redactorul spune: «Domn'e, da, nu exagerează, respectă, să spunem, o minimă moralitate» şi, dacă iese un volum, sigur că facem cartea. Nu cu orice preţ, nu cu orice compromis". El a precizat, totodată, că redactorul care s-a ocupat de carte nu a avut nicio obiecţie la publicare.

 

Profesorul care a coordonat două dintre cărţi: Autorul abordează subiecte expediate adesea de istorici precum Nicolae Iorga sau Constantin C. Giurescu

Cele cinci cărţi scrise de Gheorghe Copos pot fi consultate la Biblioteca Naţională a României. Joi, exista câte un singur exemplar din fiecare volum, pe care persoanele cu abonament puteau să le studieze. Cărţile se bucură de prefeţe semnate de profesori universitari, iar Gheorghe Copos a explicat, în fiecare volum, care este motivul pentru care a ales să abordeze tema respectivă.

Astfel, în "Argumentum-ul" volumului "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", Gheorghe Copos le explică cititorilor care este sursa interesului său pentru domeniul abordat în lucrarea respectivă.

"Trebuie să spun aici că personajul istoric care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Îl admir pentru geniul său, militar şi, poate, mai ales, pentru cel juridic. Războaiele s-au terminat, Imperiul său a dispărut, dar Codul Civil a rămas, aşa cum Napoleon a anticipat! Între alte lucruri legate de Napoleon, m-a impresionat modul în care acesta a ştiut să îi implice pe membrii familiei sale în realizarea idealurilor pe care el însuşi le slujea, considerându-le ca reprezentând binele naţiunii sale. (...) Sper ca faptele prezentate în această lucrare să vă convingă de adevărul că politicile duse de principii români nu erau nici provinciale şi nici ineficiente, ci foarte pragmatice, dovadă că, o bună bucată de timp, Principatele Române şi-au păstrat independenţa. După aceea, la un moment dat, nu au mai putut să o facă. Dar au reuşit altceva: să îşi păstreze fiinţa statală şi credinţa religioasă în contextul în care toate entităţile statale sud-dunărene, şi nu numai ele, dar şi Ungaria, spre exemplu, au dispărut de pe harta Europei, pentru sute de ani, sub loviturile turcilor otomani", a scris Gheorge Copos în cartea sa.

"Cuvântul-înainte" al cărţii este semnat de profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu, care menţionează: ”Studiul abordează unul dintre cele mai interesante subiecte ale istoriei noastre medievale, ce ţine de diplomaţia Evului Mediu, expediată adesea de istoricii noştri mai vechi (Nicolae Iorga. C.C Giurescu şi alţii) la rubrica politici externe ori la familia voievozilor secolelelor XIV - XVI. (...) Autorul subliniază rolul major al căsătoriei membrilor primelor dinastii româneşti, Basarabii şi Bogdăneştii, cu membrii dinastiilor din lumea europeamă a vremii".

"Autorul, domnul Gheorghe Copos, ne surprinde în studiul de faţă prin modul riguros de organizare a materialului documentar pe care l-a cercetat şi căruia i-a detaşat constantele şi schimbările. Autorul reţine, cu bun-simţ şi logică, consecinţele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei şi, în particular, asupra Principatelor Române, în cursul a două secole, 1400-1600", a scris istoricul.

Tot Stelian Brezeanu semnează prefaţa volumului "Tăşnadul medieval - Monografie locală", care, potrivit profesorului, "abordează o temă de istorie locală medievală, cultivată puţin cu seriozitate în cercetarea noastră de specialitate".

"Arhitectura lucrării propuse de autor mi se pare coerentă şi logică. După un «Cuvânt-înainte» în care îşi justifică scopul cercetării şi o «Introducere» în care sunt indicate sursele istorice şi literatura ştiinţifică modernă, autorul îşi dispune materia studiului în trei capitole ce urmează etapele parcurse de Tăşnadul medieval: I. Tăşnad - Satul, II. Tăşnad - Târgul III. Tăşnad - Domeniul feudal. Lucrarea se închide cu concluzii bine articulate în «Cuvântul de încheiere». Prima calitate a lucrării o constitute documentaţia solidă, primară şi secundară", a scris Stelian Brezeanu.

În "Cuvânt-înainte", Gheorghe Copos explică de unde a pornit ideea de a scrie această carte. "Ideea acestei cercetări mi-a venit cu ceva vreme în urmă, după ce am citit, ca amator desigur, o scurtă monografie a oraşului meu natal (Tăşnadul de odinioară, Satu Mare, 2012), cu un set masiv de imagini din vechea arhitectură urbană a aşezării. Cartea a fost elaborată de un colectiv al Muzeului din Tăşnad, judeţul Satu Mare. Monografia se limitează la istoria modernă a oraşului, în vreme ce perioada medievală apare prezentată foarte sumar", a scris Gheorghe Copos.

 

Trei cărţi despre turism. Copos explică: Am tratat domeniul prin prisma experienţei acumulate ca ministru în Guvernul Tăriceanu

O altă carte scrisă de Gheorghe Copos în perioada pe care a petrecut-o la închisoare are ca temă principală turismul.

În cazul volumului "Turismul - Vector de interculturalitate", prefaţa este semnată de conferenţiar universitar Romulus Andreica. Acesta scrie că lucrarea îşi propune "să scoată în evidenţă faţete mai puţin vizibile sau, poate, mai puţin comentate, ale turismului: semnificaţiile socio-umane ale acestuia; rolul său în crearea unor relaţii armonioase între naţiuni, popoare şi culturi: facilitarea accesului la valori culturale, la idei şi informaţii noi".

"Studiul pledează pentru recunoaşterea rolului turismului în promovarea diversităţii, acest concept din ce în ce mai prezent în viaţa noastră contemporană. Diversitatea noastră se materializează în faptul că oamenii sunt de rase şi naţionalităţi diferite, locuiesc în ţări diferite, vorbesc limbi dintre cele mai diverse utilizează mijloace de comunicare variate, cred în lucruri, concepte şi divinităţi diferite, au diferite opinii politice şi enumerarea formelor de diversitate poate continua. Lucrarea recunoaste faptul că, prin diversitate, ne individualizăm faţă de ceilalţi", a scris Romulus Andreica.

În "Cuvânt-înainte" al aceleiaşi cărţi, Gheorghe Copos scrie că lucrarea "oferă cititorului o serie de însemnări despre turism din perspectiva legăturii posibile şi necesare a acestuia cu lumea culturii, încercând să arate, cu argumentele realităţii, rolul care revine activităţilor turistice în promovarea valorilor interculturalităţii, care au devenit definitorii pentru o lume tot mai globalizată şi mai interdependentă".

"Ideile ce urmează sunt, în bună măsură, întemeiate pe o îndelungată expertiză, acumulată, ani de-a rândul, în multiple domenii şi ipostaze. Mă refer la forme variate de practicare a turismului, de la cel pentru studenţi şi tineret, pe care am avut ocazia să îl cunosc bine prin participarea mea, vreme îndelungată, în cadrul unor structuri specializate la nivel naţional, până la turism ca activitate economică, înţeles prin prisma experienţei mele acumulate în calitate de Ministru de Stat în Guvernul Tăriceanu, în care am coordonat activităţile specifice mediului de afaceri", a scris Gheorghe Copos.

De asemenea, tema se repetă în cartea "Turismul european durabil şi provocările lui", autorul anunţând că lucrarea îşi propune să analizeze unele aspecte ale unui domeniu căruia i-a închinat peste 30 de ani din viaţa sa: turismul.

"Am fost prezent în zona turismului, în diferite ipostaze, începând din 1981. Am avut atât ocazia, cât şi timpul necesar să observ progrese şi neînpliniri, evoluţii şi involuţii, succese şi eşecuri. Lucrând atâţia ani în turism, a fost pe cât de firesc, pe atât de obligatoriu să urmăresc shimbările ce au avut loc, în toţi aceşti ani, în plan legislativ, conceptual, managerial, organizatoric, informaţional etc. Mai ales după aderarea României la Uniunea Europeană. (...) Sper ca demersul meu să fie util celor care doresc să se informeze asupra normalor actuale de reglementare a turismului comunitar şi, deopotrivă, celor care vor pune în aplicare setul de principii şi reglementări în vigoare, beneficiind de facilităţile de finanţare şi de altă natrură, oferite de Uniunea Europeană, la ora actuală şi în perspectivă", a scris Gheorghe Copos.

Postfaţa cărţii este semnată de Marin Andreica, acesta spunând că lucrarea abordează "o temă generoasă şi deosebit de actuală din perspectiva Uniunii Europene şi, pe un plan mai larg, a viitoarei Europe Unite". "Autorul a optat pentru o analiză a bazelor juridico-programatice ale activităţilor de turism la nivel continental, ideea centrală fiind aceea a promovării unui turism durabil şi eficient. (...) Dispunem aşadar de suficiente şi substanţiale argumente spre a recomanda lucrarea de faţă tuturor celor care îndrăgesc turismul în calitate de organizatori ori manageri, dar şi de călători entuziaşti pe meridianele Terrei", a scris Marin Andreica.

Cea de-a cincea carte scrisă de Gheorghe Copos, "Franciză vs Management în industria hotelieră", are o prefaţă semnată tot de ”prof. univ. dr. Honoris Causa” Marin Andreica. Acesta scrie că lucrarea lui Copos "îşi propune, prin demersul său, prezentarea unora dintre mecanismele subtile prin care economiile unor state aflate într-un rapid proces de modernizare, cum este cazul României, se integrează în sistemul economic mondial, prelunând şi valorificând experienţele preţioase ale acestor ţări şi companii care lucrează de sute de ani, fără întrerupere, în economia liberă, bazată pe mecanismele de piaţă ale cererii şi ofertei".

"Cartea nu este doar o prezentare de informaţii noi pentru cititorii de literatură dedicată lumii afacerilor, dar este, mai ales, un îndemn adresat oamenilor de business la permanenta observare a realităţilor contemporane, la adaptarea cu rapiditate, prin decizii corecte şi luate în timp util, la noile conjuncturi ce apar permanent, şi, nu în ultimul rând, la permanenta perfecţionare profesională, atât a celor ce execută, cât, mai ales, a celor care decis", a mai scris acesta.

În "Încheiere", Gheorghe Copos lămureşte cititorul în legătură cu ideea scrierii acestei cări, inspirată din "experienţa practică". "Timp de 18 ani am condus Ana Hotels SA, o companie hotelieră importantă, cu capital integral autohton şi privat. Compania are în portofoliul său şapte hoteluri", a scris Gheorghe Copos, în încheierea cărţii.

Bazate, în mare măsură, pe experienţa personală, cărţile scrise de Gheorghe Copos l-au ajutat pe omul de afaceri să iasă mai devreme din închisoare. Potrivit legii privind executarea pedepselor, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă la elaborarea de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate.

 

Suspiciuni de plagiat

George Copos a fost eliberat condiţionat, marţi, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, decizia, luată de Tribunalul Bucureşti, fiind definitivă. Între motivele care au stat la baza deciziei instanţei s-a numărat şi faptul că omul de afaceri a scris în penitenciar ”cinci lucrări ştiinţifice”, adică cele cinci cărţi.

La ieşirea din Penitenciarul Jilava, Copos a spus că în închisoare a citit cât n-a citit în toată viaţa sa şi că lucrările pe care le-a scris tratează teme care nu au fost abordate de specialişti în domeniu.

"În penitenciar nu faci altceva decât să citeşti şi dacă citeşti şi îţi faci un program în care să citeşti, înseamnă totul pentru un om care este lipsit de libertate. Recunosc că aici, în aceste 400 de zile, am citit cât n-am citit în viaţa mea. Am citit marii filosofi şi asta este extrem de important. Veţi găsi în lucrările mele teme care nu au fost abordate de specialiştii în domeniu. Este important să ştii ce ai de făcut în ziua aceea, în noaptea aceea", afirma Copos.

La scurt timp după eliberarea lui Copos, jurnalistul Cătălin Parfene a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că tema lucrării sale de masterat, realizată în 2005, este similară cu tema uneia dintre cărţile scrise de Copos, "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

Mai mult, cartea a fost vizată şi are o prefaţă semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

"Sunt mai mult decat interesat de cartea lui Copos (repet: de negasit !) pentru a vedea cum «autorul» completează, modifică, revoluţioneaza această nişă de cercetare de care m-am ocupat", a scris Parfene, marţi, pe reţeaua de socializare.

Contactat de jurnaliştii de la ProSport, profesorul Stelian Brezeanu a declarat că soţia lui George Copos, Cristiana, a intrat în legătură cu el printr-o rudă a soţiei, cerându-i să se uite peste cartea scrisă de omul de afaceri.

"A venit la mine verişoara soţiei mele, ea îmi spune mie verişor. Face parte din familie, mi-a crescut copilul. Se ştie cu doamna Copos, dar habar n-am de unde. Verişoara asta lucrează la o firmă de cosmetice, de acolo probabil se ştiu. A venit Jeni, adică doamna Popescu, şi mi-a zis că a întrebat-o doamna Copos dacă nu ştie pe cineva care să se uite peste cartea soţului ei şi să-şi dea o părere. Am acceptat din omenie. Nu am primit nici un beneficiu de la familia Copos în schimbul acestei prefaţe", a explicat Brezeanu modalitate prin care a ajuns să prefaţeze cartea scrisă de Copos.

El şi-a amintit că a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Parfene, dar susţine că nu i-a furnizat-o lui Copos. "Dacă ipoteza lui Parfene cu plagiatul e corectă, atunci e cineva care i-a dat teza lui Copos. La un moment dat, am crezut că Parfene însuşi i-a dat-o. Sau chiar l-a ajutat", a afirmat profesorul de istorie.

Joi, Cătălin Parfene a revnit cu o postare pe Facebook, spunând că a citit pasaje din cartea scrisă de Copos şi că a ajuns la concluzia că ordinea ideilor şi a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, însă teza de master nu figurează în bibliografia lucrării fostului acţionar al FC Rapid.

"Într-un final, a apărut brusc şi cartea lui George Copos la Biblioteca Naţională. Am citit cât am putut din ea, este plină de pasaje mai mult decât asemănătoare cu pasaje din teza mea de master. Ordinea ideilor exprimate, ordinea frazelor din cartea lui Copos sunt aceleaşi ca în lucrarea mea, cu schimbări de topică şi folosiri de sinonime ca "reţetă". Inutil să precizez că teza mea de master nu figurează în bibliografia, prefaţa sau istoriografia problemei prezentate în cartea lui Copos", a afirmat Parfene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici