Scriitorul Francisco Ayala a murit la vârsta de 103 ani

Francisco Ayala, unul dintre scriitorii, eseiştii şi intelectualii celebri din Spania, a murit marţi dimineaţă, în locuinţa sa din Madrid, la vârsta de 103 ani, a anunţat unul dintre purtătorii de cuvânt ai fundaţiei care îi poartă numele.

12 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Francisco Ayala a murit la vârsta de 103 ani

Scriitorul Francisco Ayala a murit la vârsta de 103 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiat de mai multe ori în Spania, recompensat cu prestigiosul premiu Cervantes, Francisco Ayala a fost propus de mai multe ori la premiul Nobel pentru literatură de Societatea spaniolă a autorilor şi editorilor (SGAE).

Născut în Granada, în 1906, autorul a primit un omagiu oficial din partea oamenilor de litere şi de cultură din Spania pe 16 martie 2009, cu ocazia celei de-a 103-a aniversări a sa. O ceremonie mai mare a avut loc cu ocazia centenarului autorului, în 2006.

Francisco Ayala a lăsat în urma sa o operă bogată, alcătuită din numeroase romane de ficţiune (aproape 30) şi eseuri, printre care se numără volumele "Muertes de perro" (1958), "Historia de macacos" (1955) şi "El boxeador y un ángel" (1929).

Ayala s-a autoexilat, după Războiul Civil din Spania (1936 - 1939), în Argentina şi în Statele Unite, dar a revenit în ţara natală în 1960. El s-a stabilit definitiv în Spania abia în 1978, după dictatura franchistă (1939 - 1975).

Francisco Ayala a primit în 1991 Premiul Cervantes, decernat celor mai buni scriitori de limbă spaniolă, iar în 1998, prestigiosul premiu pentru literatură din partea Fundaţiei "Prinţul Asturiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici